Mercedes din calamitati – Iasi

Firma Criscom Tibanesti care a beneficiat de subventii si ajutoare pentru calamitarea culturilor agricole mai multi ani la rand si-a luat limuzina Mercedes. Societatea apartine Auricai Vicu, mama functionarei publice Aurica Cobuz, sefa Biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare din cadrul Consilliului Judetean. Modul in care au fost acordate ajutoarele ridica mari semne de intrebare.

Seceta si ploile, dusmanii de moarte a majoritatii firmelor ce activeaza in agricultura, sunt pentru o mica parte a actorilor din domeniu adevarate binecuvantari. O societate care timp de trei ani consecutivi a primit atat subventii pentru infiintarea de culturi, dar mai ales ajutoare pentru calamitarea lor demostreaza din plin cum in spatele unei nenorociri se poate ascunde o mina de aur.

Cazul devine cu atat mai interesant, daca in joc intra si un functionar public, cu functie de conducere, iar modul de acordare a ajutoarelor ridica mari semne de intrebare. Pe scurt, este vorba despre societatea Criscom SRL din Tibanesti, ce este detinuta de Aurica Vicu, mama functionarei publice Aurica Cobuz, sefa Biroului de Monitorizare a Serviciilor Publice din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Iasi.

Cu toate ca an de an, incepand din 2006 si pana in prezent, firma a beneficiat de ajutoare consistente pentru calamitarea culturilor agricole, a reusit sa achizitioneze in leasing o limuzina Mercedes E 220 cu un pret de catalog de aproximativ 40.000 de euro.

Cazul este deosebit de relevant in contextul in care domeniul agricol este sustinut cu importante sume de bani de la bugetul de stat si de la Uniunea Europeana, iar rezultatele lasa de cele mai multe ori de dorit.

Primarul din Tibanesti: este masina familiei

Conform informatiilor puse la dispozitie de angajatii primariei in baza unei cereri pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, pe lista bunurilor pe care societatea le detine sunt mentionate patru autovehicule. Dintre acestea doua autoturisme marca Mercedes, unul model E220 si altul microbuz, o Dacie si un autocamion.

Potrivit aceluiasi document, limuzina a fost achizitionata in anul 2007 si are numar de leasing. Pentru culturile calamitate in perioada 2006-2007, adica 150 hectare grau si 50 rapita Criscom SRL a primit in total ajutoare in valoare de 142.000 de lei, adica 42.000 de euro la cursul mediul din perioada respectiva.

Dupa cum povestesc locuitorii din Tibanesti, chiar daca teoretic nu are nici o legatura cu firma Criscom SRL, Aurica Cobuz este vazuta adesea la volanul limuzei Mercedes.

“Nu cred ca poate infirma cineva acest lucru. Este masina familiei. Oricine poate confirma acest lucru de la primar si pana la ultimul taran din Tabanesti. Cu totii stim si am vazut ca aceea masina o conduce doamna Cobuz si sotul dansei”, ne-a declarat Dumitru Spulber, primarul comunei Tibanesti.

Intrebat daca a vazut-o macar odata pe Aurica Vicu, persoana care este atat actionarul majoritar al firmei amintite mai sus cat si singurul administrator, Spulber a inceput sa rada. “Doamne iarta-ma. Cum sa o vad la volan? Este femeie in varsta. Niciodata nu am vazut-o sa conduca”, a completat primarul.

Pe camp cu Mercedesul

Si Constantin Cojocaru, un fost subordonat al Auricai Cobuz si actualmente inspector in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sustine acelasi lucru. “Am lucrat cu Aurica Cobuz. Stiu de Mercedes-ul pe care ea il conduce este gri si ca are numere de Bucuresti de leasing. Mi-au spus si cei din Tibanesti ca vine cu masina pe camp”, ne-a declarat Cojocaru.

Informatiile au fost confirmate si de alti locuitori din Tibanesti, dar din cauza presiunilor acestia au preferat sa isi pastreze anonimatul. De altfel, zilele trecute, limuzina firmei Criscom SRL era parcata in fata unui bloc de pe Splai Bahlui Mal Drept ce coincide cu unul dintre imobilele indicate de Aurica Cobuz in declaratia de avere ca fiind in proprietatea familiei sale.

Contactata in cursul zilei de marti, Viorica Cobuz a refuzat orice dialog invocand un presupus ordin a sefului CJ. “Nu aveti voie sa ne faceti poze din ordinul presedintelui (n.r. – Constantin Simirad). Daca aveti treaba cu mine, vorbim dupa program”, ne-a poftit afara, vizibil iritata, Aurica Cobuz. Dupa program in schimb nu a mai fost de gasit si nici la telefon nu a raspuns.

“Nu exista, domnule, asa ceva”

La inceputul lunii aprilie, Ziarul de Iasi a prezentat detalii cum timp de trei ani la rand conform informatiilor oferite de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, societatea Criscom SRL a beneficiat de ajutoare in valoare de 371.400 lei, adica in jur de 100.000 de euro declarand culturile calamitate in proportie de 100%.

Situatia este cu atat mai stranie cu cat satenii din Tibanesti sustin ca in nici un caz nu au fost calamitati de 100%, iar administratorul Criscom nu a putut face dovada infinantarii tuturor culturilor pentru care au fost alocati bani de la stat, conform datelor oferite de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Iasi.

“Nu exista, domnule, asa ceva. Avem pamant langa pamantul ei care este in arenda. A intrat si pe terenul nostru, ca de 4-5 ani tot ne certam cu ea. Noi am avut calamitati de 30-50%, dar la ea au fost 100%, ca ea e Aurica Cobuz. La ea totul este la suprelativ”, ne-a declarat Sandel Pasaniuc, un localnic.

Si consateanul lor Victor Botezatu sustine ca nu avea cum sa aiba calamitati de 100%. “A facut productie bunisoara, ca a dat la oameni arenda si 900-1.000 de kilograme la hectar. Plus ca ea are utilaje, si nu s-a rugat de nimeni, si a reusit sa stranga graul inainte de ploile alea care au calamitat”, sustine Botezatu.

Cu toate ca Aurica Cobuz sustine ca nu are nici o legatura cu Criscom SRL, toate datele de contact ale firmei ce sunt regasite si la Registrul Comertului duc catre aceasta.

Numarul de mobil apartine functionarei publice, la numarul de fax raspund membrii familiei Cobuz, adresa de mail este [email protected], iar numarul de fix potrivit site-ului www.carte-telefoane.info, apartine Parohiei Crestin Ortodoxe Tibanesti, la care nu raspunde nimeni.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.