Sarbu vrea ca subventiile sa fie acordate la timp fermierilor, pentru a evita penalitatile CE

APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural, plati, subventii, CE

Scopul intalnirii a fost de puncta si de a gasi solutiile pentru a remedia problemele constatate relativ la efectuarea platilor subventiilor catre fermieri, astfel incat sa fie evitata intarzierea si sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

S-au discutat modalitatile prin care banii virati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prin bancile comerciale sa ajunga intr-un interval de timp cat mai scurt in contul fermierilor, modalitatile pentru eliminarea comisioanelor duble si stabilirea acestora la un nivel acceptabil, precum si solutiile pentru imbunatatirea sistemului de lucru dintre bancile comerciale si APIA.

In acest sens, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale urmareste ca protocoalele de colaborare pentru anul 2009 sa acopere cerintele APIA, si totodata amendarea protocoalelor deja existente in sensul solutionarii disfunctionalitatilor.

Reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine au discutat cu bancile comerciale problemele concrete cu care se confrunta pentru accesarea creditelor agricole. In acest context, oficialii ministerului au prezentat conditiile de garantare a creditelor agricole oferite de statul roman prin Fondul de Garantare a Creditului Rural, din bugetul Ministerului Agriculturii.

Reprezentantii agricultorilor au cerut bancilor oferte de creditare specifice agriculturii, in conditiile in care creditele agricole sunt garantate de catre MAPDR, iar riscul este preluat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.