Intalnire a Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit la Luxemburg

Luxemburg, agricultura, pescuit, fonduri, dificultati

In data de 23 aprilie, principalele subiecte de pe ordinea de zi privesc planul de actiune european pentru conservarea si gestionarea resurselor de rechini, Carta verde privind reforma politicii comune in domeniul pescuitului, Comunicarea Comisiei catre Consiliu si catre Parlamentul European privind dezvoltarea durabila a acvaculturii comunitare.

La punctul “Diverse” din cadrul agendei Consiliului, sunt abordate o serie de solicitari ale diferitelor state membre, printre care: pirateria de pe coastele Somaliei (care afecteaza flotele de comert si pescuit comunitare din zona), intarzierile platilor inregistrate de statele membre in cadrul Fondului European pentru Pescuit, solicitarile Olandei cu privire la reglementarea folosirii setcilor in zonele costiere si prezentarea anumitor aspecte referitoare la comertul cu anghila.

In data de 24 aprilie, se dezbat subiectele din domeniul agricultura: simplificarea Politicii Agricole Comune, comunicarea Comisiei privind revizuirea regimului zonelor mai putin favorizate (delimitarea zonelor desemnate), precum si diverse solicitari facute de statele membre.

Romania a formulat o solicitare de importanta majora, care vizeaza cresterea nivelului top-up-ului pentru anul 2009. Datorita crizei economice, fermierii romani se confrunta cu dificultati in special datorita cresterii preturilor la input-uri si sistemului de creditare costisitor.

In 2009 sprijinul UE pentru SAPS creste prin mecanismul de phasing-in la 35%, iar Romania doreste sa majoreze contributia la platile nationale directe complementare (CNDP) din bugetul national, de la 30% la 55%. De asemenea, in cazul in care in cadrul Consiliului se va exprima o opinie in general favorabila a Statelor Membre fata de cererea noastra de majorare a nivelului top-up-ului, s-a solicitat Comisiei aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentand cca. 44 euro/ha) din bugetul national cat mai curand, adica in acest semestru.

In marja Consiliului, ministrul Ilie Sarbu are programate o serie de intalniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene: Joe Borg, Comisar pentru pescuit, Mariann Fischer Boel, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, si Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI.

In cadrul intrevederii cu Joe Borg, Comisar european pentru pescuit, vor fi discutate aspecte referitoare la stadiul implementarii Programului Operational pentru Pescuit in Romania, teme de interes pentru Romania din cadrul reformei Politicii Comune de Pescuit si a comunicarii Comisiei privind acvacultura.

Intalnirea cu Mariann Fischer Boel, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, se vor aborda urmatoarele subiecte:

– solicitarea de crestere a platilor directe nationale complementare (top-up);
– stadiul efectuarii platilor directe aferente anului 2008 ;
– regimul preferential la importul zaharului brut.

Agenda intalnirii cu Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI, cuprinde aspecte legate de eficientizarea activitatilor legate de aplicare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru accelerarea utilizarii celor peste 8 miliarde euro alocate de la bugetul comunitar. In cadrul discutiilor vor fi prezentate:

– modificarile avute in vedere de MAPDR pentru PNDR si care sunt menite sa faciliteze absorbtia fondurilor;
– modul de aplicare si utilizare a fondurilor pentru internetul pe banda larga (broad band) si noile provocari.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.