Agricultura poate genera profit de 50%

agricultura, bursa, credite, investitii, tehnologie

Criza financiara este resimtita de agricultori doar in relatia pe care o au cu bancile. Dobanzile au crescut spre 20% pe an, iar pentru un credit banca solicita garantii mai mari ca in trecut. Insa profit se poate obtine si in aceste conditii vitrege. Pentru efectuarea lucrarilor de primavara, Constantin Valica apeleaza la o linie de creditare de la CEC de 60.000 lei.

„Dupa recoltare, sper sa returnez imprumutul si sa pot finanta lucrarile de toamna”, spune Valica. Este optimist, in ciuda faptului ca anul 2009 n-a debutat la fel de bine ca 2008. Are experienta perioadei 1996 – 1997, cand s-a confruntat cu grindina si cu seceta, la care s-au adaugat credite la banci cu dobanda de pana la 135%.

Se va descurca in continuare cu exploatarea celor 1.200 de hectare din judetul Dambovita, chiar daca termenul se incadreaza in clasa a treia de fertilitate, din patru posibile. Profitul nu este mare in aceste conditii, de pana in 200.000 lei, la o cifra de afaceri de doua milioane lei.

Utilajele moderne cresc randamentul cu 30%

La nici 20 de kilometri departare, langa orasul Gaesti, Dumitru Dragomir exploateaza 500 de hectare de teren situat in lunca Argesului, cotat la prima grupa de fertilitate. Profitul nu a fost foarte mare pana in 2006, cand a reusit sa se doteze cu o gama completa de utilaje moderne.

„Cheltuielile fixe au scazut cu 30%, iar salariile s-au diminuat cu 50%. In prezent, suntem doar trei angajati permanenti in firma”, spune Dragomir. Anul trecut, la o cifra de afaceri de 200.000 de euro, profitul net a fost de aproape 100.000 de euro. Utilajele au costat 250.000 euro, insa jumatate din suma a fost acordata prin programul Sapard.

In plin Baragan, in judetul Calarasi, activitatea societatii Vointa din apropiere de Lehliu se desfasoara pe 600 de hectare. Investitiile in utilaje, doua combine, trei tractoare, presa de balotat sunt suficiente pentru exploatarea terenului in conditii optime. Utilizarea propriilor utilaje permite scaderea costurilor, mai ales cand sunt lucrate suprafete mari, compacte.

Agricultura a fost pana in prezent domeniul cel mai vaduvit de investitii. Cel putin in categoria celor straine, ponderea agriculturii se invarte in jur de 1% din total. Insa tendinta este de schimbare rapida, potentialul afacerilor agricole fiind foarte mare si in mare masura neexploatat inca.

Piata cerealelor, sub lupa Consiliului Concurentei

In sectorul cerealelor de panificatie, peste 40% din tranzactii se efectueaza pe piata neagra.

La grau, pretul este influentat de situatia pietelor internationale si de cotatiile inregistrate pe pietele bursiere externe.

Puterea de negociere a producatorilor agricoli individuali, in calitate de ofertanti cu achizitorii, este asimetrica, cu influenta semnificativa asupra formarii preturilor.

Interventia statului prin disponibilizarea de grau din Rezerva de Stat distorsioneaza concurenta, prin avantajarea operatorului selectat.

Pe piata serviciilor de depozitare a graului se remarca zone ce sunt acoperite de un singur operator.

Graul, ca valoare mobiliara, nu prezinta suficiente garantii cu privire la existenta efectiva a cantitatilor de grau tranzactionate, la calitatea specificata, ceea ce impiedica functionarea unei burse adevarate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top