Guvernul finanteaza firmele cu 30 de milioane

Intreprinzatorii pot solicita pana la 20.000 de euro pentru achizitii de bunuri si utilaje. Treisprezece sectoare industriale sunt vizate intr-un nou program multianual de finantare. Valoarea acestuia se ridica la 1.000 de miliarde de lei, pe patru ani, si este sustinut de credite BCR.

Printre activitatile care pot primi finantare se numara productia de tesaturi, fabricarea hainelor din piele sau a altor tipuri de haine si accesorii, fabricarea de incaltaminte, mobila, articole din paie si pluta, productia de aparate si materiale electrice si electronice, de sticla si articole din sticla etc. “Sectoarele eligibile au fost stabilite impreuna cu Ministerul Industriei si Resurselor, conform politicii industriale de promovare a sectoarelor competitive”, spune Adrian Ionescu, purtator de cuvant al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Firmele care activeaza in cadrul acestor sectoare pot solicita 20.000 de euro pentru investitii, iar intreprinderile nou infiintate si microintreprinderile, 10.000 de euro.

Finantarea nerambursabila se ridica la 40% din valoarea totala a proiectului. Restul se imparte in felul urmator: 15% reprezinta aportul propriu al solicitantului, iar 45%, un credit BCR. “Dobanda perceputa beneficiarului, aplicata de banca numai pentru creditul acordat din resursele acesteia, este la nivelul dobanzii practicate de Banca Comerciala Romana pentru creditele acordate pe termen mediu si lung. Perioada de rambursare a creditului complementar acordat de BCR este de cinci ani”, explica Adrian Ionescu. Durata de desfasurare a proiectelor de investitii se stabileste pentru fiecare solicitant la semnarea contractului cu BCR. Referitor la data in care programul va incepe sa functioneze efectiv, tot purtatorul de cuvant al ANIMMC precizeaza ca aceasta a fost 13 august. Acum, micile firme care doresc sa faca diverse investitii, dar si companii nou infiintate in cadrul celor treisprezece sectoare selectate, pot depune cereri de finantare. In Ordinul nr.51 din 4 martie 2003, emis de catre fostul Minister al IMM si Cooperatiei, se precizeaza ca alocatia financiara nerambursabila (AFN) poate fi utilizata pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, de tipul: terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, marfuri, brevete de inventie, licente etc. Acestea trebuie neaparat sa fie noi, iar nu second-hand. De asemenea, in ordinul mentionat se precizeaza ca “atat AFN, cat si creditul bancar nu pot fi utilizate pentru rambursarea imprumuturilor existente, contractate din alte surse” si ca “o intreprindere poate beneficia o singura data de ajutor in cadrul programului”.

“Data limita de inregistrare la BCR a cererilor de finantare este 24 noiembrie 2003, in cazul in care alocatia financiara nerambursabila este pana la 10.000 echivalent euro, respectiv, 31 octombrie 2003 in cazul in care alocatia financiara nerambursabila este mai mare de 10.000 echivalent euro”, precizeaza Adrian Ionescu.

Pentru anul 2003, bugetul total este de 80 de miliarde de lei. Aceasta inseamna, la o suma medie de 15.000 de euro pe proiect, ca aproximativ 150 de solicitanti vor primi finantare. Pentru anul viitor se estimeaza ca bugetul va fi de 350 de miliarde de lei, asadar de peste patru ori mai mare. In 2005, suma va creste si mai mult. “Se considera ca interesul fata de program va fi in crestere, de aceea vor creste si sumele globale alocate”, explica Ionescu. Desi sumele de bani care revin unui singur proiect sunt relativ mici, finantarea de la ANIMMC este binevenita, in contextul in care toate programele destinate IMM-urilor sunt, in acest moment, inchise. si nici nu se prevad oferte prea mari pentru viitor. In Phare 2002 si 2003, nu exista nici o componenta destinata firmelor mici, iar RICOP si-a lansat ultima runda. Pentru a prinde fonduri in cadrul programului de fata, solicitantii trebuie sa se adreseze reprezentantelor BCR.

Detalii despre programul multianual de finantare

  • Exemplu de calcul a finantarii si cofinantarii pentru un proiect : o finantare nerambursabila de 10.000 de euro (maximum 40% din valoarea totala) inseamna ca proiectul are un buget total de 25.000 de euro. Cofinantarea solicitantului, asadar, trebuie sa fie 15% din 25.000, adica 3.750 euro. Creditul bancar este de 45% din 25.000 de euro, adica 11.250 euro.
  • Cererile de finantare si documentele aferente vor fi analizate de catre Comitetul de evaluare. Evaluarea se face pe baza planului de afaceri si a altor documente precizate in Ghidul Solicitantului.
  • Comitetul de evaluare este format din membrii filialei BCR si din reprezentantul tehnic al Programului din partea ANIMMC in cazul cererilor de finantare de peste 10.000 de euro.

Detalii despre program: www.mimmc.ro, despre finantare: reprezentantele BCR

Termene fixe pentru anuntarea castigatorilor

“Banca va informa solicitantul beneficiar si Agentia Nationala pentru IMM asupra deciziei sale de a acorda sau respinge creditul si finantarea nerambursabila. Rezultatul va fi transmis in zece zile de la data primirii cererii de finantare, in cazul in care se solicita maximum 10.000 de euro. Pentru sume care depasessc 10.000 de euro, raspunsul final al bancii poate fi transmis in treizeci de zile.”

Sursa: , Revista Capital, Nr.35, 28 august 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.