Bani europeni pentru vinuri romanesti

fonduri europene, combinat, vinificatie, investitie, modernizare

Daca vrei o afacere in domeniul vinificatiei, poti primi fonduri nerambursabile, atat pentru infiintarea plantatiei, cat si pentru construirea unui combinat de vinificatie.

Pentru procesarea strugurilor nu exista restrictii minime de capacitate impuse de anumite standarde, ci doar cele care tin de rentabilitate.

Astfel, chiar si exploatatiile de mici dimensiuni intra in categoria beneficiarilor eligibili, mai ales agricultorii care au o vie proprie si nu trebuie sa se aprovizioneze cu struguri de pe piata.

Totusi, pentru o exploatatie cu adevarat rentabila este necesara o investitie de cel putin un milion de euro, din care jumatate poate fi acoperita de catre Uniunea Europeana.

Facilitatile pentru construirea combinatelor de vinificatie vin in sprijinul asociatiilor de viticultori, ajutandu-i sa isi valorifice productia, mai ales in conditiile in care trebuie sa faca fata concurentei neloiale cu vinurile contrafacute.

Cine poate aplica?

Combinatele de vinificatie sunt finantabile in cadrul Masurii 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Sprijinul nerambursabil este de 50% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu poate depasi plafonul de doua milioane de lei.

Eligibile pentru a primi finantare sunt si intreprinderile mari, cu conditia sa nu aiba mai mult de 750 de angajati si o cifra de afaceri de sub 200 milioane de euro. In aceasta situatie, intensitatea ajutorului nerambursabil scade cu 25%, respectiv 20% pentru proiectele demarate in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Pot aplica, de asemenea, asociatiile familiale, microintreprinderile, societatile cooperatiste de valorificare sau grupurile de producatori si cooperativele agricole.

Bani pentru procurarea echipamentelor

Una dintre conditiile obligatorii pentru a putea primi finantare este detinerea unui teren in mediul rural. Cheltuielile cu terenul nu pot fi acoperite din bani europeni! Nu uita de faptul ca poti cumpara cu sumele primite de la UE inclusiv sistemele de software necesare, dar nu poti achizitiona echipamente second- hand.

De asemenea, banii nerambursabili acopera cheltuielile cu ridicarea constructiei si procurarea tuturor echipamentelor de care vei avea nevoie: presa de struguri, utilajele pentru procesarea primara a strugurilor, cele destinate activitatii de depozitare sau de imbuteliere a vinului. In aceasta categorie este inclusa intreaga aparatura de laborator, dar si costul unui mijloc de transport specializat.

Dosarul tau va trebui sa cuprinda documentele standard solicitate pentru proiectele depuse in cadrul masurii 123.

Astfel, vei avea nevoie de studiul de fezabilitate, bilantul pe 2008, din care sa rezulte ca ai inregistrat profit si documentele pentru terenul pe care urmeaza sa fie amplasata investitia. De asemenea, nu uita de avizele de la Mediu si Directia Sanitar – Veterinara, iar daca ai un credit in derulare, ataseaza si un grafic de rambursare.

In plus, la dosar vei avea nevoie de un document care sa ateste statutul tau juridic si declaratia prin care te angajezi sa cofinantezi proiectul. Iar pentru vinurile cu denumire de origine controlata sau cele cu indicatie geografica vei avea nevoie de o adeverinta eliberata de Oficiul National al Drepturilor de Origine pentru Vinuri.

Acte la dosar:
– Studiu de fezabilitate;
– Bilant contabil pe anul precedent sau declaratie de inactivitate, dupa caz;
– Documente care sa ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului;
– Certificat de urbanism;
– Acord de mediu;
– Datele bancii si datele contului prin care se va derula proiectul;
– Certificate fiscale si cazier fiscal indemn;
– Cazier judiciar al reprezentantului legal;
– Notificare DSVSA care sa ateste conformitatea cu legislatia sanitar-veterinara;
– Avizul sanitar emis de Directia de Sanatate Publica;
– Certificat constatator.

La ce usi batem:
1. Firma de consultanta;
2. Agentia de Mediu;
3. Directia Sanitar-Veterinara;
4. Administratia Financiara;
5. Directia de Sanatate Publica;
6. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala;
7. Agentia de Plati.

Pasi de urmat:
1. Alegerea consultantului;
2. Pregatirea documentatiei;
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente;
4. Intocmirea studiului de fezabilitate;
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinte etc.;
6. Completarea cererii de finantare;
7. Predarea proiectului;
8. Declararea eligibilitatii proiectului;
9. Semnarea contractului de finantare;
10. Alegerea proiectantului;
11. Depunerea proiectului tehnic;
12. Implementarea proiectului;
13. Intocmirea dosarelor de achizitie;
14. Construirea combinatului;
15. Intocmirea dosarelor de plata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top