Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE

fonduri europene, agricultura, ferma ecologica, plantatie bio

Agricultura ecologica este o activitate moderna, care se bazeaza pe restrictionarea utilizarii organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si a pesticidelor de sinteza. Mai exact, nimic chimic, totul natural.

“Pretul produselor cerealiere ecologice este cu 30% mai mare decat al celor obtinute in agricultura clasica”, spune Felix Lucutar, managing partner in cadrul Agriculture Capital&Engineering.

In plus, cererea pentru materie prima eco a statelor din Vest pe pietele rasaritene a inceput sa creasca semnificativ in ultimii ani. Astfel, tot mai multi antreprenori s-ar putea orienta dinspre agricultura clasica spre cea ecologica.

Iar cand costurile de conversie pot fi acoperite intr-o anumita masura din bani europeni, miscarea pare si mai tentanta. Dotarea unei ferme vegetale cu utilaje specializate in agricultura ecologica este inscrisa in masura modernizarii exploatatiilor agricole (Masura 121).

Pentru un astfel de proiect, sprijinul nerambursabil de la Uniunea Europeana poate acoperi jumatate din valoarea eligibila a cheltuielilor, dar nu mai mult de un milion de euro.

Conversia, cel putin doi ani

Solicitantul poate fi persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau societate comerciala. De asemenea, acesta poate fi persoana fizica care urmeaza sa se autorizeze in maximum 30 de zile de la data notificarii privind selectarea cererii de finantare. Aplicantul trebuie sa aiba capital 100% privat, sa asigure cofinantarea si sa faca toate demersurile in vederea obtinerii avizelor necesare.

In plus, trebuie sa detina act de proprietate, de chirie sau de cesiune asupra terenului pe care se afla ferma. Costul echipamentelor necesare sustinerii unei suprafete de 500 de hectare de plantatie este de minimum 600.000 de euro. Banii europeni pot finanta achizitiile de tractoare, de combine, de utilaje agricole tractate si semipurtate sau de mijloace de transport specializate.

Finantarea de la UE poate acoperi si investitiile necesare adaptarii exploatatiei agricole pentru agricultura ecologica. “Inainte de a obtine produse agricole ecologice, exploatatia trebuie mai intai sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani”, spune Lucutar. Mai exact, in acest interval, nu se vor folosi produse chimice, iar pamantul se va curata de cele folosite anterior.

Productia scade, costul operational creste

Costurile investitionale pentru organizarea unei ferme vegetale ecologice nu difera foarte mult fata de cele aferente uneia clasice. in schimb, costurile operationale cresc semnificativ.

“In perioada de conversie si dupa aceea, restrictionarea utilizarii pesticidelor si a fertilizantilor duc la o scadere importanta a productiei, de 30-40%”, adauga Felix Lucutar. Costul de infiintare a unei plantatii eco pe o suprafata de 500 de hectare este de aproximativ un milion de lei (240.000 de euro).

Din vanzarea produselor si acoperirea costurilor se va obtine un profit net anual de aproximativ 350.000 de lei (80.000 de euro). Investitia, cofinantata de Uniunea Europeana in proportie de 50%, va putea fi recuperata in aproximativ cinci ani.

Romania a exportat in 2008 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane de euro, spune Lucutar. Aproape 80% din export a fost de materie prima. Importurile de produse ecologice au fost de 8-10 milioane de euro, sub forma de dulceturi, biscuiti, soia.

Acte la dosar:

– Studiu de fezabilitate;
– Bilantul pe 2008;
– Acte de proprietate sau de chirie asupra terenului;
– Acord de mediu;
– Certificate fiscale, cazier fiscal indemn;
– Cazier judiciar;
– Adeverinta DSVSA, notificare Directia de Sanatate Publica;
– Certificat constatator ORC cu mentiunile capital privat 100%;
– Copii dupa actele de identitate ale reprezentantului legal, certificat de inmatriculare.

La ce usi batem:

1. Firma de consultanta;
2. Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare si Pescuit;
3. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP);
4. Firma de proiectare;
5. Banca.

Pasi de urmat:

1. Stabilirea amplasamentului fermei si verificarea respectarii distantei minimale fata de zonele protejate;
2. Alegerea consultantului;
3. Pregatirea documentatiilor;
4. Intocmirea planului de populare a fermei;
5. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente;
6. Intocmirea studiului de fezabilitate;
7. Completarea cererii de finantare si intocmirea dosarului de aplicatie;
8. Predarea proiectului la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit;
9. Declararea eligibilitatii proiectului;
10. Semnarea contractului de finantare;
11. Intocmirea dosarelor de achizitie;
12. Implementarea proiectului;
13. Intocmirea dosarelor de plata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.