Finantarile pentru agroturism si arta traditionala sprijina intreprinzatorii de la sate. Nu trebuie sa fii in „buricul targului” pentru a obtine fonduri necesare dezvoltarii unei mici afaceri. Intreprinzatorii din mediul rural au la dispozitie cateva variante accesibile de a obtine finantari nerambursabile.
Cea mai tentanta varianta de a face afaceri, pentru un intreprinzator din mediul rural, este deschiderea unei pensiuni agro-turistice. Combinatia de servicii hoteliere proaste si tarife exagerate a dus la o explozie de pensiuni, iar zonele in care acestea au aparut precum ciupercile dupa ploaie s-au dezvoltat puternic, asa cum s-a intamplat cu zona Bran-Moeciu. In prezent, pensiunile din reteaua ANTREC totalizeaza 20.000 de locuri de cazare in 770 localitati. Tarifele practicate variaza intre sase si 20 de euro pe noapte, in functie de clasificarea pensiunii.
Cel mai important program de finantare in acest sens este desigur, Sapard. In cadrul „Masurii 3.4 – Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative”, agroturismul este prioritatea numarul unu. Aici se mai includ silvoturismul, ecoturismul si alte domenii apropiate, putin luate in considerare pana acum de catre finantatori: turism piscicol, sericicultura, apicultura, cresterea ciupercilor etc. „Intreprinzatorii trebuie sa fie constienti ca este nevoie de resurse financiare consistente pentru a accesa fondurile Sapard. Cofinantarea este de minimum 50%, iar banii din aportul propriu trebuie cheltuiti inainte de primirea finantarii”, explica Andrei Dirlau, director asistenta tehnica si training la Agentia Sapard. Se pot solicita intre 5.000 si 200.000 de euro si sunt considerate eligibile inclusiv activitatile mestesugaresti. Masura 3.4. va fi lansata oficial pana la sfarsitul lunii, iar ghidul solicitantului este deja disponibil pe site-ul www.sapard.ro.
Sapard nu este singurul program care finanteaza mestesugurile traditionale. Cei care se pricep la producerea si comercializarea obiectelor de artizanat au la dispozitie alte doua variante. Spre exemplu, un program recent lansat de catre Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie aloca cinci miliarde de lei acestui domeniu. Activitatile pe care intreprinzatorii trebuie sa se axeze, pentru a primi pana la 80 de milioane de lei, sunt: participari la targuri si expozitii internationale, elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare a produselor de arta populara, artizanat si a mestesugurilor, realizarea unui site pe Internet pentru prezentarea activitatii solicitantului. Solicitantii eligibili sunt: firme mici, persoane fizice autorizate sau asociatii familiale, fundatii sau asociatii profesionale, cooperative mestesugaresti, unitati de cooperatie de consum sau de credit. Detalii despre program si despre procedura de solicitare a finantarii pot fi gasite pe site-ul ANIMMC, www.mimmc.ro, sectiunea Programe. Data limita de depunere a cererii de finantare este 1 noiembrie.
Un alt program al ANIMMC, care vizeaza si activitatile mestesugaresti, este in vigoare pana la 24 noiembrie a.c. In acest caz, finantarile nerambursabile sunt sustinute de credite BCR, astfel: 40% din valoarea totala a proiectului reprezinta fondurile gratuite, 15% reprezinta aportul propriu al solicitantului, iar 45% credit BCR. Solicitantii trebuie sa fie inregistrati ca societati comerciale. Mai exact, activitatile eligibile sunt: productia de tesaturi, fabricarea de articole tricotate sau crosetate, articole din piele, accesorii, articole din paie, pluta si impletituri, obiecte din ceramica. Se pot solicita pana la 20.000 de euro pe proiect. Detalii se pot obtine la orice filiala BCR