Cinci pasi pentru infiintarea unei firme de succes

Tinerii care vor sa intre in afaceri trebuie sa stie cateva secrete.Romanii sunt afaceristi din nastere, ar spune unii. Oricine va spune ca stie cum se infiinteaza o firma. Luate la bani marunti, lucrurile nu sunt atat de simple cum par, mai ales pentru cei care nu au foarte multe resurse financiare si nici experienta in domeniu.

Inregistrarea firmei

Primul pas, extrem de important, este gasirea unui consultant juridic sau avocat care se pricepe. „Nimeni nu isi imagineaza cate teancuri de hartii sunt necesare. Una din cele mai dificile probleme este obtinerea celor sase avize necesare functionarii, de la ministerele aferente. Spre exemplu, chiar daca nu desfasurati activitate in domeniul agriculturii, va trebui sa mergeti la minister pentru a obtine o hartie pe care scrie „nu este nevoie de aviz de la minister”. O alta problema este gasirea sediului. Cel mai utilizat este sediul la propria locuinta. In ultime vreme, insa, asociatiile de locatari refuza sa mai aprobe cererile pentru infiintarea de firme, pe motiv de zgomot si aglomeratie”, spune George Rusu, consultant juridic. Cu privire la banii necesari, tinerii trebuie sa stie ca minimul de capital social este de doua milioane de lei. „O firma nu poate functiona cu acesti bani, mai ales ca sunt multe alte taxe de platit. Este nevoie de o suma substantiala pentru a demara in afaceri”, mai spune George Rusu.

Sursele de finantare

Cea mai sigura si mai utilizata metoda este imprumutul de la rude sau prieteni. Daca doriti sa obtineti un credit bancar, lucrurile se complica. „Va trebuie un plan de afaceri solid, de cel putin 80 de pagini, pentru a convinge o banca”, explica juristul George Rusu. Nu exista, in Romania, nici un fel de oferte speciale de credit pentru tineri, dimpotriva, institutiile financiare sunt reticente vizavi de lipsa de experienta a studentilor sau a tinerilor absolventi. „Este de preferat sa incercati surse neconventionale de atragere a banilor, ca de exemplu, sa atrageti investitia unui om de afaceri”, spune Bogdan Mitu, un tanar intreprinzator. Investitiile fondurilor de risc, adica „venture capital”, desi frecvente in strainatate, nu sunt o solutie, din pacate, si pentru Romania. „Cele cateva investitii de acest tip au fost in domeniul tehnologiei, prin anii 1999 si 2000. In rest, pentru start-up, fenomenul este practic inexistent. Singurul venture capital accesibil este de la familie si prieteni”, explica Valeriu Ionescu, manager general AIG New Europe Fund. Cat priveste programele de finantare, cel mai important program deschis acum este cel al Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie. „Este recomandabil ca tinerii sa intre in parteneriat cu o organizatie nonguvernamentala sau alte organizatii economice, pentru ca acestia nu au resurse financiare si materiale pentru studii de piata sau angajare de specialisti”.

Legislatia

Studentii, masteranzii si doctoranzii trebuie sa stie ca pot beneficia de scutire de la plata taxelor de infiintare. Aceasta facilitate este prevazuta prin Hotararea de Guvern nr. 166 din 2 februarie, anul acesta. Potrivit calculelor, se pot economisi cel putin patru milioane de lei. Dar, nici chiar in aceste conditii, situatia nu este roz. In multe orase din tara, tinerii nu au putut beneficia de scutiri fiindca functionarii aplica legea dupa cum doresc. „HG-ul nu prevede clar ca si masteranzii si doctoranzii pot beneficia de scutiri, iar cei de la Oficiul Local al Registrului Comertului interpreteaza dupa cum este mai simplu”, spune Mircea Slanina, un doctorand din Iasi. Alte facilitati pentru tineri nu s-au prea oferit. Evident, trebuie cunoscute legile aferente sectorului IMM.

Protejarea ideii

Pentru a va inregistra denumirea si marca firmei, trebuie mers la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). „Clasificarea pe produse realizata de OSIM contine 42 de categorii. Pentru a verifica daca marca nu este deja inregistrata, taxa poate varia de la 1.600.000 la 5.000.000 de lei. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca aprobarea oficiala poate sa dureze si un an de zile”, explica Rusu. Din pacate, in anumite cazuri, protectia ideii voastre de afaceri nu poate fi completa. „Continutul unei pagini web nu poate fi protejat. Nu exista legi in Romania pentru aceasta problema”, spune Claudiu Popa.

Contactarea partenerilor de afaceri si a clientilor

Pentru tineri, cea mai eficienta solutie este inscrierea intr-o organizatie care se ocupa cu proiecte legate de promovarea relatiilor de afaceri.

Sursa: , Revista Capital, Nr.37, 11 septembrie 2003, Autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top