Ministrii de finante din UE si-au dat acordul privind imprumutul pentru Romania

imprumut, aprobare, Ecofin, state membre

Pogea a declarat ca in sedinta Ecofin, la care au participa ministii de finante din cele 27 de state membre ale UE, presedintia ceha a UE a supus Consiliului decizia de aprobare a imprumutului prin procedura consultarii scrise.

“Aceasta procedura de consultare scrisa a fost finalizata in cursul zilei de 6 mai 2009. S-a primit acordul de la cele 27 de state membre“, a spus ministrul Finantelor.

In privinta dobanzilor aferente imprumutului, ministrul Finantelor a explicat ca dobanda aferenta imprumutului de la CE este de aproximativ 3% pe an, in conditiile in care Finantele se imprumuta in prezent de pe piata interna la o dobanda de 11,5-12% pe an.

Prima transa de la UE, in valoare de 1,5 miliarde euro, va fi disponibila, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie.

Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.