Putem pierde fonduri de peste 10 milioane euro

fonduri pre-aderare, fonduri UE, cofinantare, licitatii, calitate

Romania risca sa piarda fonduri europene de pre-aderare in suma totala de 41,9 milioane lei (peste 10 milioane euro), acordate prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, din cauza licitatiilor intarziate, a lipsei de bani pentru cofinantarea proiectelor si a calitatii slabe a lucrarilor incepute.

Contractele finantate din fondurile europene de pre-aderare pentru care este posibil ca banii sa fie blocati au fost incheiate pentru reabilitari de drumuri judetene, extinderea sistemelor de alimentare cu apa si de gestionare a deseurilor, precum si a retelelor de energie electrica, modernizare strazi, dezvoltarea serviciilor turistice, conform unui document guvernamental.

Problemele indicate in realizarea contractelor, incheiate la nivelul tuturor judetelor, sunt nerespectarea de catre constructori a clauzelor incheiate cu autoritatile, nefinalizarea la timp a proiectelor tehnice, majorarea cheltuielilor neeligibile urmare a deficientelor in evaluarea conditiilor de realizare, lucrari neincepute – desi termenul de predare expira in perioada imediat urmatoare – sau executate in proportie de doar 20%, lipsa resurselor proprii pentru cofinantare, licitatii intarziate.

Premierul Emil Boc a solicitat prefectilor sa prezinte, pana la 20 mai, un raport privind stadiul de organizare a licitatiilor pentru lucrari finantate de UE cu contracte semnate, in valoare de peste 750 milioane euro, incluse in Programul Operational Regional de dezvoltare a infrastructurii locale. Un alt raport, referitor la stadiul lucrarilor finantate prin programele ISPA si SAPARD, trebuie prezentat pana la 27 mai.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.