Dezvolta serviciile din comuna cu bani de la UE!

servicii, fonduri europene, microintreprinderi, mediul rural, investitie

Finantarea serviciilor pentru populatia din mediul rural se poate realiza in cadrul masurii de sprijinire pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi (Masura 312).

Ajutorul nerambursabil urca pana la 50.000 de euro pentru persoanele fizice autorizate si pana la 200.000 de euro pentru microintreprinderi.

Banii de la Bruxelles pot acoperi pana la 70% din valoarea eligibila a cheltuielilor aferente investitiei (maximum 60% in cazul proiectelor ce se vor derula in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov).

Solicitantii, persoane fizice autorizate sau mictrointreprinderi, trebuie sa aiba in proprietate sau in concesiune terenul aferent investitiei, sa asigure cofinantarea si sa prezinte avizele si acordurile necesare. In plus, sediul social si punctul de lucru pentru realizarea investitiei trebuie sa fie in mediul rural.

De la frizerie pana la service auto

Acordarea de ajutoare nerambursabile pentru serviciile destinate populatiei din mediul rural reprezinta o oportunitate pentru absorbtia excedentului de forta de munca. In plus, dezvoltarea serviciilor va crea valoare si va spori confortul populatiei care este, in prezent, dependenta de orasele adiacente.

Investitia poate viza de la infiintarea unei frizerii, a unui atelier de croitorie, a unei tabacarii sau a unei cizmarii pana la deschiderea unor firme de contabilitate, de audit sau de consultanta juridica.

De asemenea, banii de la Uniunea Europeana pot fi folositi pentru deschiderea unui cabinet medical sau stomatologic, pentru oferirea de servicii veterinare sau pentru insamantarea artificiala a animalelor.

Si serviciile de internet, difuzare de radio sau TV local pot fi finantate in cadrul Masurii 312. Tot aici, pot primi sprijin nerambursabil si proiectele ce vizeaza investitia in ateliere de reparatii ale obiectelor electrocasnice, electronice, barci, acoperisuri, calculatoare sau bijuterii. Foarte important este ca toate investitiile sa fie realizate in mediul rural.

Totusi, nu se pot finanta domenii precum fabricarea bauturilor alcoolice sau a produselor din tutun, intermedieri financiare, asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de pescuit sau acvacul-tura. Banii de la Bruxelles nu vor putea fi, de asemenea, utilizati pentru acoperirea achizitiilor de bunuri second-hand, de terenuri si de cladiri.

Nici taxa pe valoarea adaugata (TVA) sau alte taxe si impozite nu se pot acoperi din sprijinul european. In plus, cei interesati trebuie sa fie atenti, costurile cu proiectarea nefiind eligibile daca s-au efectuat inainte de aprobarea cererii de finantare.

Un punctaj mare asigura finantarea

Cu cat punctajul obtinut pe proiect este mai mare, cu atat sansele de obtinere a finantarii sunt mai crescute. O microintreprindere nou infiintata are sanse mai mari de finantare decat una existenta.

De asemenea, proiectele ce urmeaza sa fie derulate de femei – antreprenor sau de tineri antreprenori cu o varsta sub 40 de ani pot primi punctaj suplimentar. Cei care imbina serviciile cu activitatile de artizanat sau alte activitati mestesugaresti traditionale isi sporesc sansele de reusita.

Punctaj suplimentar

Isi pot suplimenta punctajul si, totodata, sansele de finantare aplicantii sub 40 de ani, care imbina serviciile cu activitatile de artizanat sau mestesugaresti si care au microintreprinderi nou infiintate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top