Tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov, construit de Vinci-Aktor

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a anuntat ca, in urma licitatiei, consortiului Vinci-Aktor i-a fost atribuita construirea sectorului Comarnic -Brasov pentru 1,5 miliarde euro, iar in contract este stipulata suma de 21,18 milioane euro/km de autostrada.

“In afara de comisia MTI si CNADNR, formata din sapte persoane, am mai avut si cateva comisii tehnice ajutatoare care au avut un rol in a stabili aspectele de natura juridica si tehnica. Este primul tronson in concesiune si speram ca intr-un an sa se inceapa constructia, iar in patru ani sa fie terminata”, a spus Berceanu.

Potrivit directorului Directie de Specialitate din CNADNR, Dana Galbeni, pentru acest tronson, exproprierile sunt realizate in proportie de 80%.

De asemenea, aceasta a explicat ca lucrarile vor incepe dupa realizarea inchiderii financiare, care dureaza aproximativ sase luni, si dupa realizarea expropierilor, care vor fi facute in functie de banii de la buget.

Dana Galbeni a mai spus ca valoare contractului de consultanta cu firmele Tuca, Zbarcea si Asociati, Louis Berger si Credit Invest este de 3,9 milioane euro.

In legatura cu taxa de autostrada, atat Radu Berceanu cat si Dana Galbeni au precizat ca pretul s-a stabilit in euro/axa, respectiv 1,75 euro/axa pe 100 km pentru un autoturism. S-a estimat astfel o taxa de 1,80 euro pentru tronsonul Comarnic-Brasov.

De asemenea, CNADNR, daca nu va expropria terenurile intr-un an si jumatate, va plati penalitati. Acestea inca nu au fost stabilite, dar vor fi mentionate cand se va semna contractul.

In plus, in contract exista penalitati si pentru constructor, acesta obligandu-se sa respecte termenul de 30 de ani al contractului de concesiune. Dupa acest termen, statul roman va putea lua o decizie in ceea ce priveste administrarea portiunii sau va putea face o noua licitatie de concesionare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.