Lansarea raportului “Transparenta fondurilor europene in Romania”

Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de Asociatia Pro Democratia, organizeaza 06 iunie 2007, o conferinta de presa pentru lansarea raportului: “Transparenta fondurilor europene in Romania. Raport de monitorizare si analiza a finantarilor europene”.

Lansarea va fi urmata de o dezbatere pe aceeasi tema, la care vor participa reprezentanti ai autoritatilor cu atributii in domeniu, ai mass media si ONG-urilor.

Un avertisment aproape nelipsit din rapoartele de monitorizare pentru Romania elaborate de Comisia Europeana a fost legat de incapacitatea autoritatilor romane de a implementa eficient si responsabil fondurile de pre-aderare puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Odata cu aderarea Romaniei, temerile UE s-au amplificat, oficialii europeni exprimandu-si ingrijorarea fata de capacitatea scazuta a institutiilor romanesti de profil de a programa si absorbi fondurile structurale, mult mai consistente decat cele de pana in 2006.

Avand la baza o cercetare si mai multe intalniri publice efectuate in perioada octombrie 2006 – aprile 2007, Raportul Transparenta Fondurilor Europene in Romania pune in discutie principalele probleme ale procesului de cheltuire a fondurilor europene din perspectiva actorilor (autoritati de management si beneficiari) implicati in programarea, implementarea si evaluarea acestuia.

Incapacitatea administrativa manifestata prin lipsa personalului calificat si supra-incarcarea celui prezent sunt cele mai frecvente deficiente ale procesului. Alte probleme semnalate de studiu sunt: coruptia si conflictele de interese, informarea lacunara si lipsa de transparenta a sistemului. Raportul propune totodata si o serie de solutii pentru intampinarea problemelor mentionate.

Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, iar prezentarea raportului va fi condusa de autorii acestuia: Costel Popa – Asociatia Pro Democratia si Dan Barbulescu – Agentia de Monitorizare a Presei.

Proiectul Transparenta Fondurilor Europene in Romania a fost derulat cu sprijinul Open Society Institute, prin programul Local Government and Public Service Reform Initiative.

Pentru mai multe informatii:

Agentia de Monitorizare a Presei

Dan Barbulescu

Telefon: 0729 199 396

E-mail: [email protected].

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.