
Este vorba despre ajutorul de stat pentru ocupare, care subventioneaza costurile pentru ocuparea fortei de munca, cel pentru formare, care subventioneaza costurile pentru formarea profesionala a angajatilor si ajutorul de minimis, care subventioneaza costurile pentru informare, instruire si investitii in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, cu o suma totala alocata de 142 milioane de euro.
In cadrul acestor scheme, pana la data de 13 mai 2009, au fost depuse la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 57 de proiecte complete.
Astfel:
– in cadrul liniei de finantare „Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural”, au fost depuse 3 proiecte pentru suma totala de 852.118 lei;
– pentru linia de finantare „Calificarea/recalificarea angajatilor proprii” au fost inregistrate 12 proiecte, cu o valoare totala de 11.228.037 lei;
– in cadrul liniei de finantare „Specializarea/perfectionarea angajatilor proprii”, au fost depuse 19 proiecte, cu o valoare totala de 14.512.623 lei;
– pentru linia de finantare „Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor” au fost depuse 12 proiecte, cu o valoare totala solicitata de 4.246.768 lei. In total, in cadrul celor 57 de proiecte s-au solicitat 8.404.000 de euro.
Acest lucru inseamna ca doar 6% din suma alocata celor trei scheme, care a fost de 142 milioane de euro.
Mentionam ca proiectele depuse nu vor fi respinse decat daca sunt incomplete daca au activitati neeligibile sau daca au greseli in completare, neexistand nici un fel de competitie intre proiecte.
Evaluarea proiectelor se face individual, in functie de data transmiterii proiectului, conform principiului „primul venit, primul servit”, iar proiectul trebuie sa obtina un punctaj minim de 65 de puncte, conform grilei de selectie atasata la Ghidul Solicitantului.
Analizand optiunile solicitantilor pentru diferite Domenii Majore de Interventie, se constata o preferinta pentru formare si specializare profesionala si mai putin pentru ocupare.
Una dintre explicatii este aceea ca in domeniul formarii profesionale se subventioneaza costuri pe care angajatorii le-au planificat deja, datorita prevederilor referitoare la formarea profesionala continua din contractele colective de munca sau din Codul Muncii. Constatam si lipsa interesului angajatorilor pentru subventiile acordate in cazul mentoratului, care ar presupune angajarea si instruirea tinerilor absolventi.
Referitor la schema de ocupare, trebuie spus ca s-au acordat facilitati suplimentare, in sensul ca nu exista obligativitatea pastrarii angajatului dupa perioada subventionata. Mai mult, daca angajatul decide sa plece, agentul economic poate angaja pe acel loc o alta persoana, beneficiind in continuare de subventia acordata.
Totodata, angajatorul poate renunta la salariatul angajat in baza proiectului din schema de ocupare daca respectivul nu corespunde profesional, avand posibilitatea sa angajeze o alta persoana pe locul de munca subventionat. Pentru ca au existat intrebari in acest sens, precizam ca sunt subventionate toate costurile de salarizare, atat salariul net, contributia angajatorului, cat si contributia angajatului.