Comisia reevalueaza finantarile pentru 92 de proiecte majore de infrastructura in cadrul programului Trans-European Networks

Trans-European Networks, transporturi, finantari, proiecte

Evaluarea ofera o imagine detaliata a stadiului de desfasurare pentru fiecare proiect de infrastructura important, prezentand situatia finantarii si gradul de avansare a lucrarilor.

Scopul acestui demers este cresterea raspunderii in procesul de finantare si garantarea utilizarii eficiente a fondurilor UE. In ciuda conditiilor financiare dificile, peste jumatate dintre aceste 92 de proiecte majore de infrastructura paneuropeana (52,2%) sunt in grafic si urmeaza sa fie finalizate cel tarziu in decembrie 2013.

Pentru restul proiectelor, raportul intermediar de evaluare prevede aplicarea stricta a principiului retragerii fondurilor neutilizate.Proiectele credibile care intampina dificultati pe fondul crizei economice vor beneficia insa de o prelungire de doi ani a termenului, pentru a putea fi duse la bun sfarsit.

In cazul proiectelor care, in urma evaluarii intermediare, nu mai sunt considerate credibile, finantarea din partea UE se sisteaza si se procedeaza la realocarea fondurilor (a se vedea mai jos lista proiectelor).

Comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si responsabil cu sectorul transporturilor, a precizat in legatura cu acest subiect: „Aceasta evaluare intermediara vizeaza sprijinirea unor investitii-cheie in infrastructura si utilizarea eficienta a banilor contribuabililor. Sunt incredintat ca, in ciuda situatiei economice dificile, numeroase state membre iau decizii corecte cu privire la investitiile in infrastructuri economice de importanta majora pentru redresarea Europei. Prin aceasta evaluare, dorim sa asiguram o gestionare riguroasa a resurselor disponibile, si asa precare. Insa in cazul proiectelor care nu isi mai indeplinesc obiectivele, fondurile UE trebuie sistate si realocate, astfel incat sa utilizam cat mai bine resursele limitate existente”.

Principalele concluzii ale evaluarii intermediare

Raportul evalueaza 92 de decizii de finantare separate referitoare la aproximativ trei sferturi (5,3 miliarde EUR) din bugetul de 8 miliarde al programului TEN-T al UE (2007-2013).

1. Conform evaluarii, 48 din 92 de proiecte (52,2%) vor fi finalizate inainte de termenul de 31 decembrie 2013.

2. Alte 29 de proiecte (31,5%) sunt credibile in ceea ce priveste structura si finantarea si ar putea fi finalizate pana in 2015.Din acest motiv, dar si datorita situatiei exceptionale create de criza financiara, Comisia va acorda o prelungire de doi ani a termenului, pana in 2015, pentru a face posibila utilizarea fondurilor UE. Proiectele care vor beneficia de aceasta prelungire a termenului trebuie sa indeplineasca anumite conditii de ordin politic, tehnic si financiar, iar acest lucru va optimiza eficacitatea programului. Aceeasi rigoare bugetara se va aplica si in cazul eventualelor intarzieri viitoare; activitatile care vor depasi anul 2015 vor fi sistate.

3. 10 proiecte (10,9%) vor beneficia, in anumite conditii, de o prelungire pana in 2015, dar li s-a impus in acelasi timp o reducere partiala a fondurilor UE.

4. In aceasta etapa, 5 proiecte (5,4%) nu sunt credibile; pentru acestea, fondurile UE vor fi sistate si realocate.

De asemenea, fiecare proiect din cele patru categorii prezentate mai sus a fost analizat in detaliu pentru a se stabili daca au fost indeplinite obiectivele urmarite. in cazul in care aceste obiective nu mai sunt indeplinite, bugetul aferent va fi retras.

Ca urmare a analizei de mai sus se vor disponibiliza aproximativ 311 milioane EUR, care se vor investi in noi apeluri pentru propuneri in cadrul actualului program TEN-T.

Ce sunt retelele transeuropene

Programul TEN-T a fost instituit de Uniunea Europeana pentru a contribui la adaugarea conexiunilor care lipseau si pentru a elimina blocajele din transporturi, creand astfel o retea unica, multimodala de coridoare de transport pe teritoriul Europei.

Proiectele sunt finantate de statele membre si de Comisia Europeana. Bugetul TEN-T poate acoperi pana la maximum 30% din bugetul pentru lucrari de infrastructura in cadrul unui proiect si 50% pentru efectuarea de studii.

Cele 92 de proiecte evaluate de Comisie corespund unei investitii totale de 32,647 miliarde de euro, la care se adauga o contributie (europeana) in cadrul TEN-T in valoare de 5,3 miliarde de euro.

Cele 92 de proiecte reprezinta elemente esentiale ale celor 30 de retele prioritare TEN-T/principale coridoare intermodale din UE (a se vedea linkul de mai jos pentru mai multe detalii).

Cele 30 de retele prioritare TEN-T sunt mari proiecte de infrastructura, la care deseori participa mai multe tari. Este cazul axei feroviare de mare viteza Paris-Bruxelles/Bruxelles-Köln-Amsterdam-Londra: PBKAL sau al axei feroviare Gdansk-Varsovia-Brno/Bratislava-Viena.

Informatii suplimentare:
Harta si lista completa a celor 30 de retele/proiecte prioritare TEN-T (2007-2013)

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top