Firmele mici vor in programul “Rabla”

Micii afaceristi considera ca in program ar trebui incluse si vehiculele utilitare usoare. Acestia spun ca pe langa posibilitatea ca IMM-urile sa-si innoiasca parcul auto cu costuri mai reduse, un alt efect ar fi sprijinirea furnizorilor de piese si subansamble din industria auto.

Pe de alta parte, reprezentantii IMM-urilor au aratat ca repartizarea cotelor din program ar trebui sa fie realizata in functie de cererea de pe piata. In acest fel, dealerii auto participanti la program care vand mai multe masini vor primi o cota mai mare.

Romanii au achizitionat numai 10.948 de autovehicule din cele 20.000 oferite in prima etapa a Programului Rabla, cu doua saptamani inainte de incheierea acesteia, Dacia fiind marca preferata, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului.

Astfel, au fost semnate note de acceptare pentru 5.193 de autoturisme Dacia, pe locul al doilea situandu-se Renault-Nissan, cu 1.040 de unitati, iar pe locul al treilea – Skoda, cu 857 de unitati vandute in cadrul programului.

Romanii s-au mai aratat interesati in mod deosebit de marcile Ford (609 unitati), Opel (608) si Hyundai (606). Cele mai putine masini vandute pana la 15 mai au fost Lada (un autoturism), Honda (doua) si Mazda (6). Audi nu a vandut nicio unitate in cadrul programului Rabla.

3.800 de lei, o suma neatractiva

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, spune ca exista posibilitatea ca firmele sa fie incluse in acest program si sa poata renunta la masinile mai vechi de zece ani. Oficialul este de parere ca trebuie gasita o varianta care sa nu fie considerata ajutor de stat.

Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ca va propune Ministerului Finantelor dublarea primei de casare fata de nivelul actual, de 3.800 lei, pentru a relansa industria auto din Romania.

Masura ar putea injumatati numarul celor ce beneficiaza de programul Rabla, insa Dumitru Costin argumenteaza ca suma alocata in acest moment este neatractiva.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.