Firmele romanesti prefera autofinantarea in locul creditelor bancare

In Romania, companiile prefera, in proportie de 95%, sa finanteze prin surse interne propria activitate, reiese dintr-un studiu realizat de BRD Sogelease in colaborare cu societatea de consultanta Admis Advisors.

Acest studiu a fost intocmit in urma chestionarii a 1.000 de companii romanesti, cu incasari de cel putin 300.000 dolari anual si care acopera geografic principalele 20 de orase din punct de vedere al importantei economice.

Potrivit analizei:

  • 57% dintre cei intervievati au ales ca sursa de finantare leasing-ul
  • 47% au optat pentru un credit bancar
  • 10% s-au imprumutat de la partenerii de afaceri

Studiul arata ca de la infiintarea companiilor incluse in analiza si pana in prezent, principalul motiv in alegerea surselor proprii ca modalitate de finantare il reprezinta:

  • pentru 62% din subiecti, avantajele unui cost financiar mai redus
  • pentru 58%, un grad de accesibilitate mai ridicat

De asemenea, politica promovata de companie reprezinta un alt element luat in calcul in decizia de apelare la finantare prin surse interne de catre 41% din companiile intervievate, in timp ce avantajele fiscale intereseaza in proportie de 23%.

Autorii analizei apreciaza ca, in urmatorii doi-trei ani, nu vor interveni modificari substantiale in privinta alegerii modalitatilor de finantare, 73% din companii mergand pe surse proprii, in vreme ce 37% vor apela la credite bancare, 31% vor prefera leasing-ul si doar 4% vor ramane fideli surselor atrase de la partenerii de afaceri. In decursul activitatii unei societati, imprumuturile bancare au reprezentat optiunea a 48% din companiile respondente, in vreme ce 35% nu au avut acces la alte servicii financiare.

Conform acestui studiu, aproximativ jumatate din companiile intervievate vor alege, in urmatorii trei ani, leasing-ul ca modalitate de finantare, motivul invocat fiind costul financiar mai redus. Totusi, 65% din companii evita leasing-ul din cauza faptului ca nu isi pot exercita dreptul de proprietate asupra bunului pe parcursul derularii contractului. Dobanda mai mare la leasing reprezinta un impediment pentru 51% din firmele intervievate, iar imposibilitatea transferarii obligatiilor de plata catre o terta parte constituie o piedica pentru 43% din companii.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.