Cum vad jucatorii din piata programul guvernamental “Prima Casa”

Garantarea de catre stat a creditelor pentru cumpararea primei locuinte, in limita maxima de 60.000 euro, ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar nu decisiv, iar cel mai probabil efectele se vor vedea la apartamentele vechi, afirma agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii.

“Doar anuntul referitor la acest program ne va ajuta in sensul ca azi vom primi de 2-3 ori mai multe telefoane decat de obicei”, a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In opinia sa, programul ar trebui sa vizeze achizitia de locuinte cu un pret de pana la 60.000 de euro, iar reglementarile de aplicare sa fie simple si sigure.

Analistii cred ca pot aparea efecte pozitive, dar pentru aceasta, e nevoie de implicarea bancilor.

“Pentru ca masura sa aiba succes va trebui ca bancile sa-si flexibilizeze politica de acordare a creditelor”, a declarat Radu Zilisteanu, consultant imobiliar, pentru Mediafax.

“Chiar daca Guvernul acorda garantii de rambursare a creditelor, bancile nu vor sa se incurce cu executiile de garantare, ci sa-si asigure un flux constant de capital pe perioada creditului acordat”, a mai spus Zilisteanu.

El a mentionat ca problema la achizitia de locuinte nu este reprezentata de garantii, ci de veniturile solicitantului.

Guvernul a anuntat miercuri un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro, finantarea totala asigurata ridicandu-se la 1 miliard de euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, apreciaza ca facilitatea va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.

Mai multe detalii: www.dailybusiness.ro.

Sursa: Daily Business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.