
Edilul sef a atras atentia ca Primaria Capitalei are o serie de proiecte pentru modernizarea infrastructurii bucurestene, dar ca lucrarile nu pot incepe foarte curand atat timp cat banii nu exista.
Sorin Oprescu a explicat ca modernizarea zonei bulevardul Aviatorilor – str. Cosntantin Prezan – piata Charles de Gaulle va trebui reabilitata cu piatra cubica, dar a precizat ca proiectul costa 100 milioane de lei si asteapta sa fie promovat cu finantare din partea Agentiei Regionale.
„Ne lovim de greutati nejustificate, sunt proceduri foarte stufoase, care ne omoara. Suntem constienti cu totii ca numarul de autovehicule este deja prea mare si in continua crestere si, daca nu intervenim din timp, Bucurestiul o sa devina necirculabil”, a avertizat Sorin Oprescu.
Potrivit acestuia, Agentia de Dezvoltare Bucuresti – Ilfov nu a aprobat finantarea unor proiecte ale primariei, desi sunt depuse circa 130, invocand diverse motive, „puerile” in opinia primarului general.
„Ei cer dovada ca strada ne apartine. Este firesc acest lucru, exista o hotarare de guvern in care se precizeaza ca strazile sunt domeniu public. Daca nu vor dori sa finanteze proiectele, nu vom avea altceva de facut decat sa sapam un sant langa Guvern si sa cerem chiar o taxa”, a spus Oprescu. Primarul Capitalei a sustinut ca are in proiect demararea lucrarilor la Pasajul subteran de la Piata Presei Libere, care are ca scop asigurarea fluentei traficului dupa deschiderea Pasajului Baneasa.
Oprescu a precizat ca va fi realizat in zona un pasaj subteran de circa 550 de metri, al carui proiect intra in aprobarea consilierilor municipali la sedinta de miercuri, 27 mai, costul estimat fiind de aproape 28 de milioane de euro.
Pentru acest proiect finantarea ar putea fi locala sau prin credit de la furnizori. Un alt proiect pentru care Primaria Capitalei asteapta fonduri este Pasajul subteran pe sub calea ferata Elena Vacarescu – Sos. Nordului, cu o lungime de 400 de metri. Pentru acest proiect exista aprobarea consilierilor municipali si este o investitie de 27 milioane de euro, ce ar trebui primiti prin intermediul Agentiei Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov.
O alta lucrare pentru care municipalitatea are planuri de lucru este in Pasajul subteran Elena Vacarescu – Garlei, pe sub DN 1, de circa 300 de metri. Aceasta lucrare are menirea sa fluidizeze traficul din zona de nord a Bucurestiului. La acest proiect se stabilesc, in prezent, indicatorii tehnico-economici si urmeaza ca, in cateva saptamani, sa se finalizeze studiul de fezabilitate.
Pasajul superior Doamna Ghica – Colentina este, de asemenea, o lucrare pentru care municipalitatea doreste sa primeasca bani prin intermediul Agentiei Regionale, costul estimat al proiectului fiind de 16,4 milioane de euro. Si acest proiect este aprobat de consilierii municipali si poate fi demarat, imediat ce exista finantare. Primarul general al Capitalei isi propune sa atraga fonduri europene pentru modernizarea bd. Dimitrie Pompei – Fabrica de Glucoza cu deschidere in Petricani.
In prezent, dupa cum a mentionat edilul, Primaria Capitalei are finantare si pentru cateva proiecte de infrastructura care pot incepe in perioada imediat urmatoare. Este vorba despre proiectul de modernizare a diametralei nord-sud (Buzesti, Berzei, Uranus), proiect care este programat sa inceapa in iunie. Lucrarile se vor face pe doua tronsoane, din Piata Victoriei pana la Polizu, si de la Stirbei Voda, pana la Vasile Parvan.
De asemenea, potrivit lui Oprescu, exista fonduri pentru bd. Timisoara – Soseaua de Centura, strapungerea 1 Mai (fosta Compozitorilor) si supralargirea arterei str. Avionului – Pipera – Linia de Centura. „Nu pot face ei autostrazi, cate strazi putem largi sau moderniza noi”, a sustinut Sorin Oprescu despre guvernanti.
Edilul sef a mentionat ca exista proiecte aprobate pentru lucrarile de largire pe Dimitrie Pompeiu, pasajul Barbu Vacarescu, largire pe str. Fabrica de Glucoza (intre Calea Floreasca – sos. Petricani), modernizare sos. Pipera cu pasaj suprateran peste Colentina in zona Dna. Ghica si continuarea catre str. Chisinau. Tot la capitolul modernizare intra si bd. Alexandru Serbanescu, intre Aeroportul Baneasa si sos. Pipera, si bd. Aerogarii intre aeroport si pasajul Baneasa.