Marul discordiei: postul de comisar european

PSD cere postul de european, in virtutea unei cutume europene nescrise: cine castiga alegerile are dreptul la nominalizare.

Pentru Cotroceni si PDL omul ales este Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii. Traian Basescu se pare ca obtinut sprijinul Frantei pentru aceasta numire, dar mai are de discutat cu Germania.

Membrii coalitiei PSD-PDL se vor intilni astazi pentru a discuta, printre altele, despre postul de comisar european. PSD cauta sa profite de usorul avantaj de un procent obtinut in fata PDL pentru a forta numirea unui comisar european social-democrat la Bruxelles.

In tabara PDL, lucrurile sunt clare. La Cotroceni, preferatul pentru un post de comisar european este fostul ministru al agriculturii in guvernul PNL, Dacian Ciolos, nicidecum Adrian Severin sau Vasile Puscas, doua nume des vehiculate in curtea PSD.

Liderii PDL au primit asigurari din partea lui Traian Basescu ca sprijinul Frantei ar fi fost obtinut, in timpul recentei vizite prezidentiale de la Paris, dar mai este necesar acordul Germaniei.

Recent, la intoarcerea in vizita din Franta, Basescu a tinut de altfel sa sublinieze “discutia extrem de consistenta” pe care a avut-o cu Nicolas Sarkozy, “cu privire la aspiratiile Romaniei de a detine un portofoliu important”, cat si faptul ca Franta si Romania sustin aceleasi principii in domeniul politicii agricole – “continuarea subventionarii productiei si a agricultorilor”.

In prezent, Ciolos este director al Directiei Programe de dezvoltare rurala I in cadrul CE.

Geoana: Avem dreptul moral la un comisar european

Presedintele PSD sustine ca presedintele si premierul au obligatia de a discuta cu toate partidele pentru a decide ce portofoliu de comisar european vizeaza Romania, iar PSD, ca partid care a castigat alegerile, are dreptul moral sa faca prima propunere pentru postul de comisar european.

Geoana a anuntat ca PSD lanseaza o invitatie catre toate partidele politice care vor avea reprezentanti in PE sa faca in mod oficial propuneri pentru portofoliul si persoanele pe care le considera apte pentru a face parte din Comisia Europeana. Liderul PSD a spus ca, daca va fi ratificat Tratatul de la Lisabona, negocierile vor fi mai dure, mai ales ca o tara ar putea ramane fara comisar european.

Stolojan: Painea si cutitul, in miinile premierului si presedintelui

Opinia PSD nu este deloc impartasit de PDL. Theodor Stolojan a declarat ca doar presedintele si premierul au “rolul decisiv” in desemnarea comisarului european din partea Romaniei. “Acestea doua sunt autoritatile care comunica cu Comisia Europeana, nu PSD-ul”, a spus Stolojan.

Prim-vicepresedintele PDL a tinut sa sublinize ca astfel de discutii nu-si au oricum locul de vreme ce soarta Comisiei Europene este inca neclara fiind strins legata de aprobarea sau respingerea Tratatului de la Lisabona.

Un alt motiv invocat de democrat liberali ar fi acela ca la desemnarea comisarului european din partea Romaniei ar trebui luat in considerare faptul ca Partidul Popular European si-a reconfirmat statutul de principala familie politica din Uniunea Europeana.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.