Parteneriatele intre autoritatile locale, sprijinite de UE

fonduri europene, finantare, parteneriate, activitati, echipamente

Un proiect poate obtine o finantare cuprinsa intre 1,7 si 85 de milioane de lei in cadrul Programului Operational Regional (POR), domeniul 4.1 – Dezvoltarea Durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala. Totusi, sprijinul nerambursabil este diferentiat in functie de tipul solicitantilor.

Astfel, autoritatile publice locale (APL) primesc de la Uniunea Europeana pana la 50% din valoarea eligibila a proiectului. Doar acelea din regiunea Bucuresti-Ilfov obtin 40%.

In schimb, camerele de comert, asociatiile care reprezinta mediul de afaceri si firmele incadrate in categoria intreprinderilor de talie medie primesc pana la 60% din costul total.

Si aici beneficiarii din regiunea Bucuresti-Ilfov primesc mai putini bani, mai precis doar jumatate din valoarea eligibila. Cel mai mare sprijin financiar este acordat societatilor mici si microintreprinderilor, carora li se deconteaza 70% din cheltuielile eligibile.

Exceptia o face tot zona din jurul Capitalei, unde solicitantii beneficiaza de un plafon de 60% din proiect. In categoria autoritatilor publice locale intra Consiliile Judetene, Municipale si Comunale. Se acorda finantare pentru construirea, modernizarea si extinderea cladirilor folosite.

Activitati eligibile

Sumele acopera crearea si extinderea utilitatilor de baza ale intreprinderilor, precum unitati de furnizare a energiei si a gazului, sisteme de canalizare, conectare la retele broadband, inclusiv cablarea cladirii. Cheltuielile pentru construirea sau modernizarea drumurilor de acces catre unitatile apartinand solicitantilor pot fi decontate in limita a 10% din totalul costurilor eligibile.

Echipamentele achizitionate trebuie sa fie noi. in cazul beneficiarilor APL (si a parteneriatelor intre autoritatile publice locale), cheltuielile cu achizitionarea utilajelor sunt finantate doar in proportie de 50% din valoarea eligibila a proiectului.

Este important de retinut faptul ca proiectul devine neeligibil daca lucrarile de constructie incep inainte de data la care intra in vigoare contractul de finantare. Acelasi lucru se intampla daca solicitantii fac prima comanda ferma de echipamente inainte de data mentionata.

Nu primesc finantare structurile de sprijinire a afacerilor in cadrul carora se desfasoara activitati de comert, printre care si centrele comerciale.

Cine nu primeste bani

Totodata, nu sunt eligibile domeniile de activitate precum pescuitul, constructiile de nave sau industria siderurgica. De asemenea, nu sunt sustinute financiar parteneriatele intre autoritati publice locale si camere de comert sau societati comerciale.

Nici parteneriatele intre camerele de comert si asociatiile care sprijina mediul de afaceri nu sunt incluse pe lista beneficiarilor eligibili in cadrul acestei axe. Autoritatile locale pot incheia parteneriate doar cu alte unitati administrative de stat (din mediul urban sau rural).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.