Capital: 10.000 de euro pentru o idee de afacere

Observand o oarecare apatie in domeniul initiativelor de afaceri in randul tinerilor, agentia nationala pentru intreprinderi mici incearca sa dezghete situatia cu niste stimulente financiare.

Statistica publicata la inceputul acestui an conform careia, in Romania, doar un tanar din 100 demareaza propria sa afacere a creat reactii pe termen lung. Unul din efecte este “Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor”, lansat saptamana trecuta de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Acesta se va desfasura incepand cu luna ianuarie si are doua componente importante: instruire antreprenoriala si facilitarea accesului tinerilor intreprinzatori la finantare, mai exact microcredite.

“In centrele ANIMMC din tara vor fi organizate cursuri gratuite cu durata de o luna de zile. Va putea participa orice tanar care doreste sa invete cate ceva despre start in afaceri”, spune presedintele ANIMMC. La incheierea cursurilor, participantii vor elabora un plan de afaceri. Cele mai bune 100 de proiecte vor primi un credit de maximum 10.000 de euro pentru a isi demara afacerea.

Cu privire la partea educationala, cursurile se vor desfasura in parteneriat cu camerele de comert locale, institutiile de invatamant superior, firme de consultanta si administratia publica. “Instruirea se va tine in spatiile universitatilor, ale primariilor sau ale altor institutii. Suntem si noi extrem de curiosi cati tineri vor fi interesati si care va fi dispersia teritoriala a antreprenorilor”, adauga presedintele ANIMMC. Spre exemplu, in Constanta se discuta deja cu specialisti din domeniul bancar pentru a tine cursurile. In Craiova, este posibil sa fie utilizate spatiile prefecturii sau ale universitatilor.

Programul de microcredite este finantat de catre Fondul European de Investitii, si imprumuturile se vor acorda prin BCR si Raiffeisen Bank. “Am propus ca perioada de gratie sa fie de doi ani, pentru ca solicitantii sa aiba timp sa-si demareze afacerea. De asemenea, dobanda in euro va fi de maximum 5%”, mai spune presedintele ANIMMC.

Singurele conditii pe care un tanar trebuie sa le indeplineasca sunt legate de varsta si studii. Candidatii trebuie sa se incadreze intre 18 si 35 de ani sa fi absolvit cel putin liceul. Nu se incurajeaza anumite domenii sau activitati in mod special. Reprezentantii agentiei pentru IMM considera ca este interesant de vazut ce domenii vor alege intreprinzatorii. La selectia celor mai bune 100 de planuri de afaceri vor participa bancile care acorda imprumutul. “Avantajul principal este acela ca se ofera un credit unui tanar care nu are cu ce garanta. Prin acest program, Fondul european de investitii, practic, garanteaza imprumutul. Este o varianta mai buna decat o finantare nerambursabila, fiindca ii obliga pe solicitanti sa cheltuie banii in mod responsabil”, explica presedintele ANIMMC. Toate costurile legate de organizarea cursurilor vor fi suportate de catre ANIMMC. “Bugetul total se ridica la aproximativ doua miliarde de lei. Vom incerca sa reducem costurile la minimum, prin inchirierea spatiilor si salarizarea colaboratorilor externi.

Detalii despre program

  • nu exista un numar limita de tineri care pot participa;
  • nu exista taxa pentru cursuri, instruirea este gratuita;
  • centrele din teriroriu ale ANIMMC se vor ocupa de organizarea cursurilor;
  • cursantii vor intocmi la sfarsitul cursurilor propriul plan de afaceri;
  • cele mai bune 100 proiecte vor primi credite de maximum 10.000 de euro de la BCR sau Raiffeisen Bank.
Sursa: , Revista Capital Nr. 45, 6 Noiembrie 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.