Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

Executivul a adoptat, in sedinta din 17.06.2009 o Ordonanta de Urgenta care introduce obligativitatea contractorilor de a vira subcontractorilor sumele cuvenite acestora in conturi deschise de catre subcontractori direct la trezoreria statului, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

“Este un mecanism prin care ajutam subcontractorii sa-si primeasca mai repede banii de la contractorii de lucrari, avand in vedere ca am avut mai multe situatii in care banii erau primiti de catre contractorii principali, iar subcontractorii ramaneau neplatiti o perioada foarte lunga de timp”, a spus primul-ministru.

Noile reglementari stabilesc o ordine a efectuarii platilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice imputernicite de acestia vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la trezorerie in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, pentru plata facturilor catre subcontractori, proportional cu gradul de incasare si aferente facturilor recunoscute la plata. Sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la institutiile de credit sau pot fi utilizate pentru efectuarea platilor catre furnizori sau creditori cu conturi deschise la trezoreria statului sau la institutiile de credit, cu conditia ca asupra conturilor respective sa nu fi fost infiintata poprire prin titluri executorii.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca o alta noutate adusa de actul normative consta in posibilitatea oferita beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, altii decat operatorii economici, sa deschida conturi in trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite atat din credite externe nerambursabile cat si din sume aferente finantarilor nationale.

O alta prevedere a Ordonantei permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare si institutiilor publice finantate integral din venituri publice sa beneficieze de dobanda pentru sumele pastrate in conturi deschise la Trezoreria Statului.

Informatii de background:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr.201/2003, republicata, reglementeaza categoriile de operatiuni derulate prin trezoreria statului si cadrul legal in care se desfasoara acestea, posibilitatile de fructificare a disponibilitatilor ramase in soldul contului curent general al trezoreriei statului, dispozitii referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli al trezoreriei statului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.