Produce accesorii medicale cu bani de la UE

accesorii medicale, fonduri europene, sprijin nerambursabil, POR, echipamente

Petru Susca este din 2005 administratorul companiei clujene Bio Micron Transilvania, producator de accesorii medicale pentru implantologia orala.

S-a aratat interesat de posibilitatea obtinerii de fonduri europene inca dinainte ca acestea sa poata fi accesate in Romania. „A fost o pasiune pentru mine accesarea fondurile europene si chiar cred ca, cu mai mult sprijin din partea autoritatilor, acest lucru ar fi o solutie viabila pentru tara noastra”, a declarat Petru Susca. El spune ca Romania ar trebui sa ia exemplul unor tari precum Irlanda si Spania, ce au reusit sa absoarba mult mai multe fonduri decat erau prevazute.

Echipamente de 235.000 de euro

Firma pe care susca o administreaza a mai beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil si in 2008, in valoare de 10.000 de euro. Finantarea a fost accesata in vederea achizitionarii unui strung accesorizat de inalta precizie.

La jumatatea anului trecut, administratorul a decis sa mai solicite o finantare de la Uniunea Europeana. „Cel de-al doilea proiect a fost unul scris in weekenduri, in timpul meu liber”, povesteste administratorul.

Cea de-a doua finantare vizeaza cresterea capacitatii de productie prin achizitionarea unui echipament cu ajutorul caruia sa diversifice gama de produse. Cel mai important obiectiv are in vedere productia de accesorii medicale pentru implanturile dentare.

Cererea de finantare a fost depusa in luna iunie a anului trecut, iar semnarea contractului a avut loc in luna martie a acestui an. Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de peste 235.000 de euro, din care sprijinul financiar nerambursabil de la Uniunea Europeana este de 138.000 de euro.

Risca sa nu duca proiectul la bun sfarsit

Cofinantarea, constituind cheltuielile neeligibile si 30% din valoarea eligibila a proiectului, va fi sustinuta din resurse proprii, dar firma intentioneaza sa contracteze si un credit bancar, un aspect extrem de dificil in actualele conditiile economice.

„Inca ma mai gandesc, daca sa continui sau sa renunt la finantare”, spune clujeanul.

Nehotararea lui este cu atat mai mare cu cat normele europene cer atingerea unor indicatori economici importanti pentru derularea si finalizarea proiectului in bune conditii. Susca spune ca, in perioada de criza, va fi extrem de greu ca acestia sa fie atinsi.

Cu toate acestea, clujeanul spera ca in trei ani firma pe care o administreaza sa devina lider pe piata din Romania. Bio Micron Transilvania va putea produce accesoriile medicale pentru implanturile dentare abia incepand cu luna noiembrie, cand va sosi in Romania aparatura necesara.

Echipamente noi pentru micii intreprinzatori

Micii antreprenori pot accesa prin Programul Operational Regional, domeniul de interventie 4.3. – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, fonduri prin care sa-si finanteze investitiile ce vizeaza majorarea capacitatii de productie.

Proiecte de 500.000 de euro

Fie ca este vorba de achizitii de echipamente si tehnologii noi, de sisteme IT, fie de constructii, extinderi sau modernizari ale spatiilor de productie, valoarea proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre 20.000 si 500.000 de euro. Uniunea Europeana poate acorda sprijin nerambursabil de pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

Diferenta de 30% din cheltuielile eligibile, dar si costurile neeligibile vor fi acoperite de beneficiar din fonduri proprii sau printr-un credit. Solicitantii eligibili sunt societatile comerciale si societatile cooperative ce se incadreaza in categoria microintreprinderilor.

Atentie, sucursalele, agentiile, reprezentantele sau alte unitati fara personalitate juridica nu sunt eligibile.

Solicitantii trebuie sa fi desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral si sa fi obtinut profit din activitatea de exploatare in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare. In plus, microintreprinderea trebuie sa nu fie in stare de insolventa, de faliment sau de lichidare si sa-si fi platit contributiile la asigurarile sociale si celelalte taxele.

In cazul proiectelor ce implica numai achizitionarea de bunuri, fara lucrari de constructii, solicitantul trebuie sa aiba in proprietate sau chirie spatiul in care desfasoara activitatea pentru care au fost facute achizitiile. Contractul de inchiriere trebuie sa acopere o perioada de minimum trei ani de la data estimata a finalizarii perioadei de implementare a proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top