Membrii Guvernului au avizat pozitiv propunerea primului-ministru Adrian Nastase de infiintare a unui Comitet de transparenta, care, impreuna cu Guvernul, autoritatile comunitare si societatea civila, sa monitorizeze permanent stadiul derularii programelor de pre-aderare, respectiv modul in care sunt administrate fondurile europene alocate prin programele Phare, ISPA si SAPARD, a anuntat joi, la Palatul Victoria, ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas.
Potrivit noului ministru, Comitetul ar putea sa inceapa sa functioneze de saptamana viitoare, in conditiile in care, a precizat Farcas, MIE va pune in perioada urmatoare un accent deosebit pe capacitatea institutiilor romanesti de absorbtie a fondurilor europene. In urmatorii trei ani Romania va beneficia din partea UE de circa 1 miliard de euro.
„Avem nevoie de o credibilitate a sistemului prin care Romania si UE gestioneaza fondurile de preaderare. Acest lucru presupune, pe de o parte, experti care stiu sa faca programe competitive la nivel central si local, iar, pe de alta parte, un sistem protejat care sa aiba credibilitate necesara”, a afirmat Alexandru Farcas.
Ministrul Integrarii a mai aratat ca MIE finalizeaza in aceste zile un plan de actiune, care va permite atat monitorizarea cat si sprijinirea autoritatilor locale, judetene pentru intarirea capacitatii in gestionarea fondurilor de preaderare.
Premierul Adrian Nastase a lansat ideea infiintarii acestui Comitet de transparenta la reuniunea Forumului pentru sprijinirea procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, convocat de presedintele Ion Iliescu in urma cu doua zile.
„Nu trebuie si nu este in interesul nimanui, nu este in interesul Romaniei, sa planeze suspiciuni asupra modului de gestiune a fondurilor de pre-aderare. Aceste fonduri trebuie sa insemne un beneficiu national, un exemplu de gestiune responsabila si competenta a sprijinului european pentru dezvoltarea Romaniei”, a afirmat cu acea ocazie primul-ministru, explicand ca prin acest comitet pluripartit de transparenta se doreste ca „atributul de suspiciune sa fie inlocuit definitiv de responsabilitate si competenta”.
Seful Executivului a precizat ca infiintand acest Comitet de transparenta se doreste atragerea cat mai larga a celor interesati in promovarea accesului la programele comunitare, pentru ca acestea sa fie folosite mai eficient in beneficiul comunitatii. „Trebuie sa demonstram o capacitate mai mare de absorbtie a acestor fonduri comunitare, in paralel cu gestiunea responsabila si transparenta a utilizarii lor”, a subliniat primul-ministru.