Slatina: Tinerii isi modernizeaza fermele cu bani europeni

fonduri nerambursabile, tineri, fermieri, apicultura, extindere

Posibilitatea de a pune pe picioare o afacere la sate a atras peste 20 de tineri fermieri olteni.

Acestia au realizat proiecte pe care le-au depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit in aceasta primavara si au reusit sa obtina finatare pentru extinderea sau infintarea unor ferme.

Uniunea Europeana (UE) le-a oferit intre 10.000 si 25.000 de euro, in functie de marimea fermei, iar banii sunt nerambursabili. Fermierii au, in schimb, obligatia de a mentine afacerea cel putin 3 ani.

Apicultorii, cei mai interesati

Primii care s-au grabit sa ceara spirijin european au fost apicultorii olteni. Astfel, din cele 21 de proiecte declarate eligibile in Olt, aproape 10 sunt pentru dezvoltarea stupinelor.

„In judetul nostru s-au depus 22 de proiecte, dintre care au fost declarate eligibile 21. Cei mai muti fermieri au solicitat finantare pentru fermele apicole, insa au fost destui care au cerut bani pentru dezvolarea legumiculturii. Apreciem ca documentatia pe care tinerii au depus-o pentru obtinerea fondurilor nu a fost atat de stufoasa”, a explicat Emil Marinescu, directorul Oficiului Judetean pentru Pescuit si Dezvoltare Rurala (OJPDR).

Tinerii care au solicitat bani pentru dezvolatrea stupinei au minim 40 de familii de albine si sunt din localitatile Vulpeni, Ianca, Cungrea, Caracal, Deveselu si Optasi-Magura. Cu totii se ocupau de apicultura, insa au dorit extinderea fermei.

Cei mai multi au obtinut maxim 15.000 de euro de la UE si doar doi au primit suma maxima de 25.000 euro, potrivit statisticilor OJPDR. Au profitat de oferta de finantare si cativa legumicultori olteni, care isi vor moderniza fermele de la Gradinari, Strejesti si Cilieni, iar trei tineri fermieri vor primi bani pentru extinderea plantatiilor de pomi fructiferi la Plesoiu si Oboga.

Fermieri cu vechime

Toti fermierii au varste de pana in 40 de ani, iar majoritatea detineau deja ferme in comunele judetului. Bani ii vor folosi pentru extinedere si modernizare. O singura persona, din Bucinisu, a cerut aproape 25.000 euro pentru a infiinta o exploatatie agricola. Fermierii care asteapta sa primeasca banii europeni sunt obligati sa se inscrie la cursuri de calificare in domeniul in care isi vor desfasura activitatea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top