Sprijina sportivii cu bani de la Uniunea Europeana

POS DRU, sportivi, fonduri europene, finantare, consiliere

Parteneriatele organizatiilor sociale cu cele ale organismelor societatii civile, in vederea transformarii muncii nedeclarate in ocupare legala, sunt sprijinite de Uniunea Europeana in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritara 3, Domeniul – „Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila”.

Proiectul implementat de Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN) se va desfasura pe durata a doi ani si va sprijini sportivii care si-au incheiat activitatea profesionala si care nu isi gasesc un loc de munca. „In Romania sunt aproape 200.000 de jucatori legitimati, iar majoritatea activeaza in baza unor conventii civile incheiate cu cluburile sportive.

Unii nu stiu ca trebuie sa isi achite contributiile sociale, pensii, somaj si sanatate, pentru a putea beneficia de serviciile respective. Altii stiu, dar nu sunt constienti de consecintele negative ale refuzului de a plati”, spune Aura Dohatcu, responsabila de implementarea proiectului.

Mai mult, potrivit AFAN, mai putin de 10% din sportivii romani pot trai din banii stransi in timpul carierei. „In prima faza a proiectului, ce se intinde de la 1 august pana la 31 decembrie, vom face un studiu de piata in randul sportivilor si vom vedea care sunt inclinatiile acestora si ce abilitati ar putea sa-si dezvolte dupa terminarea activitatii”, adauga Dohatcu.

Consiliere pentru sportivi

Cercetarea se va face pe un esantion de 5.000 de persoane. Studiul va oferi o imagine de ansamblu a situatiei sportivilor din punctul de vedere al studiilor, al intentiilor dupa terminarea carierei si al limbilor straine cunoscute.

Fonduri europene pentru sport

In a doua faza a proiectului vor fi organizare seminarii regionale. Cei intervievati vor putea participa la cursuri de pregatire profesionala. in majoritatea cazurilor, dupa terminarea carierei, multi isi dau seama ca nu au studii si nici pregatire profesionala si sunt doar someri. „Fiecare seminar va fi condus de un manager de proiect si sportivii vor primi consiliere in domenii precum legislatia muncii”, povesteste reprezentantul AFAN.

Actele pentru proiectul de finantare au fost depuse in aprilie 2008, contractul a fost semnat in mai anul acesta, iar investitia a fost demarata la inceputul lunii iunie 2009.

Contributia AFAN la acest proiect a fost de 5%. „Proiectul va viza persoanele trecute de 35 de ani, care sunt aproape de finalul carierei, dar si ceilalti sportivi retrasi din activitate”, spune Dohatcu. Singurul criteriu pe care trebuie sa il indeplineasca este sa fie legitimati la un club, indiferent de sportul practicat.

Tot cu ajutorul banilor europeni va fi infiintat un birou de informare, unde va functiona un telverde pentru sportivi si va fi angajata o persoana care se va ocupa de solutionarea solicitarilor.

Informatii financiare

– Valoarea totala a unui proiect este cuprinsa intre minimum 500.000 de euro si maximum 5.000.000 de euro;
– Institutiile publice trebuie sa asigure 22% din valoarea eligibila a proiectului;
– In cazul persoanelor juridice de drept privat, fara scop patrimonial, contributia este de 2%;
– In ceea ce priveste persoanele juridice de drept privat, cu scop patrimonial, contributia este de 5% din valoarea proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top