UE ne-a inchis robinetul de la conducta cu fonduri comunitare

plati

Comisia Europeana a anuntat la 26 mai ca va intrerupe platile vizind o parte a proiectelor din cadrul Programului Operational Regional, se arata intr-un raspuns transmis de serviciul de presa al Executivului european.

„Putem confirma faptul ca CE a anuntat la 26 mai ca va intrerupe plata privind o parte din Programul Operational Regional. Subliniem ca este vorba despre o intrerupere a platilor, nu despre o suspendare a platilor. Autoritatilor romane li se cere sa indeplineasca solicitarile formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel incit Comisia sa poata executa platile legate de acest program”, se arata in raspunsul transmis de serviciul de presa al CE, in care nu se precizeaza detalii despre programele aflate in discutie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a caror plata se intrerupe.

Mult sub media UE

CE reaminteste ca, potrivit procedurilor, exista pentru fiecare program operational pentru o regiune sau pentru fiecare obiectiv national o autoritate de management.

Autoritatile de management trebuie sa aleaga si sa implementeze proiecte conform regulilor stabilite la inceputul perioadei de finantare, in cooperare cu CE si doar pentru proiectele avind o valoare totala (n.red. – valoarea totala reprezinta suma dintre contributia UE si contributia nationala sau particulara obligatorie) de peste 50 de milioane de euro trebuie sa ceara consimtamintul prealabil al Comisiei.

Potrivit sursei citate, Romania poate utiliza in perioada 2007 – 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din POR, carora trebuie sa li se adauge o contributie nationala obligatorie de 4 miliarde de euro.

„Pina in prezent, din banii disponibili pentru Romania in Fondul de Coeziune – utilizat pentru proiectele mari de infrastructura si mediu – 15,1% au fost platiti de Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regionala s-au platit 13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educationale si sociale, s-au platit proiecte in valoare de 14,2%”, precizeaza Comisia.

„Pentru toate cele trei fonduri la un loc, rata de absorbtie la nivelul UE este de 25,1%. Romania se afla potrivit acestor date sub media la nivel european, insa autoritatile romane au promis ca sint sau ca vor fi organizate structuri pentru imbunatatirea situatiei”, se mai arata in raspunsul citat, care precizeaza ca cifrele transmise sint cele mai recente, respectiv din data de 11 mai.

Scinteia care a declansat scandalul

In ceea ce priveste existenta unor semnale privind probleme legate de autoritatile romane si utilizarea fondurilor din POR, CE subliniaza ca „trebuie facuta distinctie clara intre greseli si fraude sau abateri deliberate”.

„Multe greseli sint pur administrative sau determinate de o aplicare incorecta a regulilor UE privind achizitiile publice a proiectelor mai mari. Frauda efectiva, reala, este foarte mica, reprezentind 0,2% din totalul cazurilor in care apar greseli. UE nu va inceta insa niciodata sa combata frauda, care din pacate se regaseste in fiecare stat membru fara a putea particulariza o tara anume”, mai spune Comisia.

Cotidianul Adevarul a relatat ca nereguli in contractele incheiate CJ Teleorman – condus de social-democratul Liviu Dragnea – pentru proiecte in cadrul POR ar putea duce la pierderea de fonduri de la UE. Potrivit sursei citate, in urma cu doua luni, reprezentantii Comisiei Europene au efectuat un audit in tara noastra, in cadrul caruia au fost verificate mai multe contracte incheiate pe bani comunitari de autoritatile romane cu diferite firme. Printre acestea, expertii au controlat si doua contracte semnate de Consiliul Judetean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a doua drumuri, DJ 506 si DJ 701, rezultatele raportului urmind sa fie trimise printro scrisoare oficiala catre autoritatile din Romania zilele acestea.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top