“Prima Casa” a saltat preturile apartamentelor in Iasi

Iasi, Prima Casa, apartamente, agentii imobiliare, credite, dobanda

Programul “Prima Casa” a scumpit apartamentele din Iasi cu pana la 10 procente. Dupa cum sustin reprezentantii agentiilor imobiliare, proprietarii de locuinte scoase la vinzare au majorat preturile in ultimele doua saptamani deoarece sustin ca se asteapta la o cerere mai mare din partea unor posibili cumparatori, in urma demararii programului guvernamental.

“Cresterea se datoreaza exclusiv programului «Prima Casa» si se situeaza in jurul a aproximativ 10%. Vanzatorii incearca sa obtina cat mai multi bani chiar daca stiu ca puterea de cumparare nu este la fel de mare. In ciuda faptului ca au asteptat jumatate de an sa isi vanda proprietatile, tot incearca sa traga pe turta lor”, a apreciat Florin Iorgu, consilier la agentia imobiliara Casa Ta.

“Apreciez ca 30% din proprietari au marit preturile”

Alti jucatori din piata sunt insa de parere ca au fost scumpite doar apartamentele de o camera sau doua, cele de trei camere sau mai mult inregistrand descresteri de pret. Potrivit agentilor imobiliari, principalele zone in care costurile de achizitie au urcat cu 5-10% sunt Pacurari, Nicolina, Alexandru cel Bun si centrul orasului.

“Tendinta de majorare a preturilor apartamentelor nu este una generala, dar destul de semnificativa. Apreciez ca in jur de 30% dintre proprietari au marit preturile. De exemplu, un acelasi apartament de o camera la Billa, care era ofertat acum cateva zile la 40-42.000 euro, acum este scos din nou la vanzare la 46.000 euro.

Vanzatorii incearca o nota speculativa, desi acest program se adreseaza persoanelor cu un buget limitat si nu celor cu lichiditati. Cumparatorii ar trebui si ei sa negocieze dur costurile atit timp cat intentioneaza sa finalizeze tranzactia”, a comentat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development care a adaugat ca, de regula, doar un cumparator din zece este solvabil, restul fiind catalogati doar ca simpli vizitatori.

Dupa cum apreciaza jucatorii de profil, preturile ce ar trebui practicate la ora actuala pe piata in cazul vanzarilor, respectiv a cumpararilor de locuinte, se situeaza in jurul a 700-850 euro pe metru patrat, in functie de vechimea blocului si de dotarile existente. In piata insa, apartamentele din blocurile construite in anii ‘80 se tranzactioneaza, de regula, cu cel putin 900 euro pe metrul patrat.

“Este o euforie in acest moment pe piata datorita programului «Prima Casa» care da sperante cumparatorilor, dar si vanzatorilor deopotriva. La blocurile noi, preturile au stagnat, insa s-ar putea sa avem reveniri intrucat exista discutii de cresteri cu pana la 20% daca programul va functiona bine in perioada urmatoare”, a punctat Paul Tehutu, consilier la Interimobiliare.

Cumparatorii se pot proteja cu antecontracte

Pentru a se pune la adapost de eventuale ajustari de pret, jucatorii recomanda cumparatorilor sa incheie in prealabil ante-contracte de vanzare-cumparare, autentificate la notar, in care sa fie mentionate atat suma finala de tranzactionare cat si clauze penalizatoare de 20% pentru vanzatorii care majoreaza ulterior preturile.

Pentru un credit de 43.000 euro, necesar pentru achizitionarea unui apartament mediu in Iasi, persoanele interesate trebuie sa dispuna de circa 6.000 euro pentru a acoperi avansul de 5%, costurile notariale, comisionul agentiei imobiliare si depozitul echivalent cu trei rate de dobanda.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.