PSD si PDL se bat pe doua miliarde de euro de la UE

Videanu e acuzat ca a facut o HG prin care isi trage la bugetul Ministerului Economiei banii de la UE pentru emisiile de carbon. Nemirschi declara hotararea de guvern a lui Videanu ilegala si revendica banii.

Ministrii PSD s-au plans ieri in sedinta Biroului Permanent al partidului ca nu au nici un cuvant de spus in Guvern si ca actele normative care se refera la bani sunt adoptate fara avizul lor. in speta, ministrul PSD al Mediului, Nicolae Nemirschi, s-a plans ca ministrul Economiei, Adriean Videanu, a elaborat un proiect de HG prin care sa atraga de la UE aproximativ doua miliarde de euro pentru vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, desi un asemenea proiect intra in atributiile ministerului pe care il conduce.

Nemirschi le-a spus colegilor ca Videanu i-a trimis proiectul si el a refuzat sa-si dea avizul, invocand mai multe incalcari ale reglementarilor europene.

Insa, a explicat el in sedinta BPN, Videanu ar fi obtinut de la SGG, cu incuviintarea lui Emil Boc, dreptul de a publica HG fara obiectiunile celorlalti ministri, care ar aparea doar intr-o anexa care nu se publica in Monitorul Oficial.

Miza conflictului dintre cei doi ministri este o suma estimata intre 1,25 si 2,5 miliarde de euro, care ar urma sa intre la bugetul de stat prin tranzactionarea unor certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Ministerul Economiei a emis proiectul de HG prin care isi aroga administrarea schemelor de investitii verzi, urmand ca pentru fiecare tona de dioxid de carbon sa se emita un certificat denumit AAU (Unitate a Cantitatii Atribuite). Ministerul Economiei si cel al Mediului ar fi trebuit sa stabileasca impreuna numarul de AAU care vor fi comercializate poluatorilor.

Mai multe detalii: www.cotidianul.ro.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.