Fonduri europene in valoare de 13 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere romano-maghiare

program, cooperare, finantare, lista, proiecte, fonduri europene

In cadrul primului apel de proiecte au fost selectate 90 de proiecte, carora li se va acorda finantare comunitara in valoare de aproximativ 13 milioane de euro (54,6 milioane RON).

In cadrul celui de-al doilea apel de proiecte au fost invitate pentru a fi dezvoltate in proiecte complete 120 de Note Conceptuale (concepte de proiecte).

Prin intermediul celor doua apeluri de proiecte lansate anul trecut (in lunile octombrie si decembrie), peste 122 de milioane de euro (504 milioane RON) au devenit disponibili pentru dezvoltarea in comun a regiunii transfrontaliere romano-ungare.

Interesul fata de cooperarea transfrontaliera s-a dovedit a fi intens in ambele tari participante in program.

“Am remarcat cu placere faptul ca majoritatea aplicantilor au reusit sa abordeze cu succes sarcinile aferente pregatirii unor proiecte, de multe ori cu un grad de complexitate ridicat, si ca exista un adevarat interes pentru cooperarea transfrontaliera in cele 8 judete vecine” a subliniat Zicherman Mikulas Brigitta, directoarea Autoritatii de Management din Ungaria.

“Sunt create toate premisele pentru o munca pragmatica si eficienta in vederea contractarii cat mai rapide a proiectelor selectate” a intervenit Iuliu Bara, seful Autoritatii Nationale din Romania, punctand importanta etapei actuale de implementare a Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania.

Primul apel de proiecte s-a adresat in special proiectelor care pregatesc investitii de amploare (realizarea de studii, planuri), dar si proiectelor care vizeaza activitati de stimulare a cooperarii, a schimbului de experiente si parteneriatelor in domenii precum transportul, comunicatiile, protectia mediului, piata fortei de munca, cercetarea-dezvoltarea, inovatia, educatia, sanatatea si cooperarea intre comunitati.

Din cele 196 proiecte depuse, 90 au fost selectate de Comitetul Comun de Selectie in vederea finantarii. Acestea vor primi finantare din fonduri UE in valoare de 13 milioane de euro.

Fiecare proiect va fi implementat in cooperare de catre parteneri romani si maghiari. Demararea implementarii primelor proiecte, precum si semnarea primelor contracte de finantare urmeaza a avea loc incepand cu luna septembrie.

Cea mai mare concurenta s-a inregistrat in domeniul cooperarii intre comunitati, dar s-au bucurat de un interes deosebit si masurile care vizeaza cercetarea-dezvoltarea, dezvoltarea turismului sau sprijinirea cooperarii in afaceri.

In ceea ce priveste cel de-al doilea apel de proiecte, Comitetul Comun de Selectie a propus spre a fi elaborate in detaliu 120 de Note Conceptuale (concepte de proiecte), insa decizia finala privind acordarea finantarii va putea fi luata doar dupa incheierea celei de a doua etape a selectiei.

Pentru aceasta solicitare de propuneri sunt disponibili peste 104 milioane de euro (fonduri FEDR), iar finantarea solicitata de catre notele conceptuale selectate atinge 185,5 milioane de euro.

Acest al doilea apel de proiecte ofera oportunitati de finantare pentru proiecte concrete de infrastructura dar si pentru proiecte de investitii la scara redusa in aria eligibila: se preconizeaza constructia/ reabilitarea mai multor drumuri de legatura si a unor rute de biciclete, infiintarea mai multor centre de dezvoltare a afacerilor si a unor centre de cercetare.

Printre altele, vor putea fi demarate mai multe proiecte care vizeaza protectia mediului, dezvoltarea in comun a sistemului de aparare impotriva inundatiilor si de gospodarire a apelor, modernizarea tehnologiilor regionale de management a deseurilor si a serviciilor medicale, precum si prevenirea si tratamentul diferitelor boli si afectiuni in zona de frontiera romano-maghiara.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania, care vine in continuarea programelor comunitare anterioare INTERREG IIIA – Phare CBC 2004-2006, ofera sprijin financiar pentru dezvoltarea comuna a zonei de frontiera romano-maghiare in intervalul 2007-2013.

Zona de frontiera eligibila cuprinde judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes si Csongrad pe partea ungara si judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis pe partea romana.

“Urmatorul apel de proiecte din cadrul Programului se preconizeaza a fi lansat in luna septembrie“, a declarat Szavics Petra, directoarea Secretariatului Tehnic Comun.

Lista proiectelor castigatoare precum si cea a notelor conceptuale invitate in a doua etapa poate fi accesata pe site-ul: www.huro-cbc.eu.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.