
Consortiul desemnat castigator este format din firmele Iridex Grup Constructii, Iridex Plastic si Iridex Import Export, valoarea contractului fiind de aproximativ 32 milioane lei, fara TVA.
Dirigentia de santier a fost castigata de un alt consortiu, format din firmele Eptisa Spania si Eptisa Romania, iar firmele care se vor ocupa de construirea statiilor de transfer din localitatile Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai si Galatii Bistritei vor fi anuntate la sfarsitul acestei saptamani, potrivit datelor comunicate in cadrul unei conferinte de presa, de presedintele comisiei de licitatie, Luminita Borsa.
Constructia depozitului ecologic de deseuri de la Tarpiu trebuie finalizata in maximum 12 luni de la demararea santierului, avand in vedere ca finantarea pentru acest proiect expira in noiembrie 2011.
Proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud” a fost castigat de CJ BN in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, 98% reprezentand finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, iar restul de 2% fiind contributia consiliului judetean si a celor 62 de primarii din judet.
Depozitul ecologic se va construi in satul Tarpiu din comuna Dumitra, unde primaria locala a cedat un teren de 17 hectare in acest scop. Dupa construire, centrul de colectare a deseurilor de la Tarpiu va fi preluat de un operator, desemnat tot in baza unei licitatii, care va beneficia, prin acest proiect, nu doar de constructia in sine a depozitului, ci si de logistica necesara, insemnand masinile care vor transporta deseurile de la rampele de transfer la depozit.
Potrivit managerului de proiect, Gavril Iliuta, firma care va prelua centrul de la Tarpiu va trebui sa aiba in dotare doar masini care sa duca deseurile de la cele peste 4.200 de puncte de colectare, ce vor fi infiintate in judet, la rampele de transfer.
Proiectul care se deruleaza la nivelul judetului Bistrita-Nasaud va insemna si o crestere a tarifelor de salubrizare ce vor fi percepute de operatorul desemnat, fiind estimat ca, pana in anul 2015, o familie din mediul urban sa plateasca 345 lei pentru tona de deseuri, una din mediul rural 98 lei de fiecare gospodarie, iar persoanele juridice, un tarif de maximum 369 lei/tona.