Impreuna pentru cercetare

parteneriat, cercetare, oportunitati, finantare, domenii strategice

Investitiile in cercetare si dezvoltare de astazi asigura competitivitatea Europei de maine. Acesta este principiul care sta la baza actiunilor UE de promovare a investitiilor in cercetare si dezvoltare, ca parte a planului de relansare a economiei europene.

Trei noi parteneriate public-privat (PPP-uri) au fost create in acest scop. Finantate in proportie de 50% de UE si 50% de sectorul privat, acestea vor sprijini financiar cercetarea in trei domenii: “fabricile viitorului” (sectorul manufacturier), “cladiri eficiente din punct de vedere energetic” (sectorul constructiilor) si “automobile ecologice” (industria autovehiculelor).

Alegerea celor 3 sectoare nu este intamplatoare – pe de o parte, acestea au fost cel mai grav afectate de criza, iar pe de alta parte, cercetarea si dezvoltarea in domeniu ar putea conduce la crearea unor tehnologii noi, ecologice, care sa contribuie la o economie mai durabila. Cele trei PPP-uri vor dispune de un buget total de 3,2 miliarde de euro.

Participand la aceste parteneriate alaturi de UE, intreprinderile vor avea un cuvant de spus in ceea ce priveste domeniile strategice prioritare din cercetare. De asemenea, isi vor putea face planuri de investitii pe termen lung, intrucat participarea lor presupune un buget fix pe un anumit numar de ani. Pe de alta parte, impartirea costurilor cu sectorul privat ii va permite Uniunii sa finanteze proiecte de cercetare costisitoare.

La 30 iulie, Comisia va lansa o cerere de propuneri de proiecte individuale pentru fiecare parteneriat. Se estimeaza ca aproximativ 750 de persoane vor participa la ziua de informare privind PPP-urile in domeniul cercetarii, organizata in data de 13 iulie cu scopul de a informa cati mai multi membri ai comunitatii stiintifice cu privire la oportunitatile oferite de parteneriatele public-privat.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.