Afaceri in familie cu bani de la UE

fonduri europene, mediu rural, finantare, solicitanti, proiect

Pe timp de criza unii ieseni prefera sa faca afaceri in familie. La inceputul anului, cumnatii Mircea Adrian Nichifor si Elena Andreea Nichifor au optat pentru a depune fiecare cate un proiect prin programul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala privind infiintarea de exploatatii agricole in comuna Baltati, sat Valea Oilor.

Ambele proiecte au primit unda verde luna trecuta, iar acum fiecare asteapta sa fie contactat pentru a se prezenta la semnarea contractului de finantare.

„Fiecare proiect presupune construirea pe un hectar a cate 8-10 solare, un singur solar avind suprafata de 800 mp. Vom cultiva legume precum rosii castraveti, ardei, gras, ceapa in functie de cele mai cautate produse pe piata”, ne-a declarat Andreea Nichifor.

Cele doua proiecte au fiecare o valoare eligibila de 25.000 de euro, au fost intocmite la aceeasi firma de consultanta, iar miza pentru care se zbat cei doi cumnati este de a ajunge sa produca si legume ecologice destinate exportului.

„Solarele vrem sa le construim noi din lemn si din folie. Este mult prea scump sa aducem materiale din afara iar asa iesim mai ieftin. Lucram in familie si cultivam in momentul de fata o suprafata de 7 hectare. Nu se pune problema de rivalitate, ci speram ca odata pusi pe picioare sa cultivam si produse ecologice pe care vrem sa le exportam. Momentan asteptam sa semnam contractul de finantare pentru ca nu am avut dosarele complete pana acum”, a sustinut Mircea Nichifor, celalalt beneficiar in virsta de 35 de ani.

Drumul pentru a accesa acesti bani a fost unul foarte greu dupa cum sustin cei doi ieseni. Birocratia documentele i-au facut sa piarda sansa de a demara mica afacere in acest an.

„Noi am depus proiectele in februarie si ne asteptam la un raspuns cu privire selectarea lor in luna mai. Am fost anuntati la mijlocul lunii iunie ca vom primii finantare, dar am fost obligati sa ne autorizam pentru ca noi am depus proiectele pe persoana fizica. A trebuit sa refacem tot dosarul si am mai pierdut o luna. Ne-au tot tinut pe drumuri ca ba lipseste nu stiu ce adeverinta, ba un act este expirat, ba ne mai trebuie o semnatura si tot asa. Cand ii luai la intrebari pe cei de Agentia de Plati si Dezvolatre Rurala si Pescuit de la Iasi de ce se intarzie atata si de ce trebuie atat de multe acte acestia sustineau ca asa le impun cei de la Bucuresti. Noroc ca aveam un solar ridicat inainte de a depune acest proiect ca altfel nu primeam nici un ban, cu toate ca ei sustin ca fondurile nerambursabile sint pentru infiintarea exploatatiei agricole. Daca nu era chinul asta al actelor poate ca anul acesta era si noi pe piata cu produsele cultivate in solare si putea ridica deja alte solare”, a completat ieseanca de 24 de ani.

Cu putin noroc si cu actele puse toate la punct acestia spera sa semneze contractul de finantare luna aceasta pentru ca demersurile construirii solarelor sa porneasca imediat.

„Avem exact o saptamana de cand suntem cu dosarele puse la punct. Asteptam banii si speram ca pana in decembrie sa avem solarele gata. Implementarea definitiva a proiectelor va fi undeva in vara anului viitor cand speram sa avem si utilajele necesare realizarii culturilor din solare. Oricat de tardiv este acum, ne bucuram ca ne sprijina si pe noi cineva sa facem agricultura”, a mentionat Nichifor Andreea.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top