
Drumuri comunale, camine culturale, retele de alimentare cu apa si gradinite. Acestea sunt principalele investitii pentru care edilii comunelor din Olt solicita fonduri de la Uniunea Europeana.
Mai bine de 50 de primari lucreaza la realizarea proiectelor pe care trebuie sa le depuna pana la sfarsitul lunii la Oficiul Judetean pentru Pescuit si Dezvoltare Rurala (OJPDR).
Intrucat bugetele sunt anul acesta prea sarace pentru investitii, primarii spun ca doar banii europeni ii pot ajuta sa faca modernizari.
Drumurile comunale sunt prioritare
Primarii care lucreaza la proiectele pentru Masura 322, „Renovarea si dezvoltarea satelor”, spun ca daca vor obtine finantare de la UE vor asfalta drumurile comunale.
„Noi am realizat deja proiectul si mai avem nevoie doar de avizul Ispectoratului in Constructii Bucuresti. Daca proiectul nostru va fi declarat eligibil, vom asfalta drumurile comunale pe o distanta de 7.105 metri, vom construi doua poduri, o gradinita si vom reface caminul cultural”, a explicat Constantin Rotea, primarul din Vitomiresti.
Si edilul-sef al din Dobroteasa spera sa obtina fonduri europene pentru a-si moderniza comuna. „Vrem sa asfaltam drumurile, sa realizam retea de apa si canalizare, sa construim un centru pentru adapostirea copiilor cu probleme sociale si sa dotam caminul cultural”, a declarat Ion Craciunescu, primar Dobroteasa.
Edilii cad la invoiala cu proiectantii
Bugetele de criza nu le permit edililor sa plateasca nici macar proiectele. Cei mai multi dintre ei s-au inteles cu proiectantii sa le achite atunci cand vor avea bani. „Proiectul costa 100.000 de lei si am stabilit impreuna cu proiectantul ca il vom plati imediat ce vom avea fonduri”, a explicat primarul din Dobroteasa. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Corbu, unde primaria a incheiat contractele cu societatea de proiectare si consultanta, dar nu a platit proiectul.
Prin masura 322, comunele pot primi maxim 2,5 milioane de euro. Banii sunt nerambursabili, iar proiectele trebuie depuse pana pe 31 iulie la OJPDR Olt.