7 Mil. EUR pentru proiecte de investitii in dezvoltare regionala in 2004

Fostul Minister la Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a lansat anul trecut un numar de licitatii care vizau proiecte de dezvoltare regionala. Aceste proiecte au mai multe componente: investitii in servicii sociale, investitii pentru dezvoltarea regionala a administratiei locale, investitii in IMM-uri pentru stimularea dezvoltarii oraselor mici.

Cel mai de succes program a fost cel al investitiilor in servicii sociale, bugetul pe 2003 fiind epuizat iar cel de pe 2004 in curs de epuizare. Un numar de 153 de primarii si consilii judetene au incheiat contracte de finantare pentru centre educative, centre sociale si de reabilitare, cantine sociale, camine pentru batrani. De asemenea, din aceeasi categorie, a programelor finantate din bugetul fostului MDP, face parte si Programul de stimulare a dezvoltarii oraselor mici prin finantarea IMM-urilor. Si acesta a avut succes, fondurile fiind utilizate in proportie de 65% pana in prezent, restul urmand a fi contractate anul acesta.

Proiectele de investitii in dezvoltare regionala au doua componente: „Stimularea parteneriatului intre consiliile judetene in vederea implementarii proiectelor pentru dezvoltare regionala” si „Intarirea capacitatii consiliilor locale de a implementa proiecte pentru dezvoltare locala” si au un buget de 7 Mil. EUR.

Programul „Stimularea parteneriatului intre consiliile judetene in vederea implementarii proiectelor pentru dezvoltare regionala” are urmatoarele particularitati:

  • Subprogramul finanteaza achizitionarea de catre consiliile judetene a serviciilor de proiectare pentru obiective de investitii comune in doua sau mai multe judete;
  • In cazul in care proiectul elaborat se implementeaza in doua judete, pentru fiecare suma solicitata prin cererea de plata beneficiarii vor trebuie sa contribuie cu 70% din suma contractata, iar in cazul in care este vorba de trei sau mai multe judete beneficiarii trebuie sa achite 30% din suma contractata;
  • Exista mai multe categorii de costuri neeligibile: studii de impact, studii/expertize de amplasament, consultanta, asistenta tehnica etc.

Programul „Intarirea capacitatii consiliilor locale de a implementa proiecte pentru dezvoltarea locala” prezinta urmatoarele particularitati:

  • Programul finanteaza achizitionarea serviciilor de elaborare proiecte privind investitiile pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea sau amenajarea retelelor de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, gaze. De asemenea, se au in vedere statiile de epurare a apelor reziduale, cladirile din domeniul public al oraselor;
  • Grantul nerambursabil asigurat de la bugetul de stat este de 30% din valoarea totala, dar nu mai mult de 400 de milioane de lei.

Sursa: , Revista Capital, 7 ianuarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top