Greseli in accesarea fondurilor

greseli, ghid, fonduri europene, solicitant, conditii, activitati, cerere

Multi dintre cei care au solicitat sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana sunt de parere ca procedura de accesare a finantarii este prea birocratica, iar intocmirea dosarului presupune un procedeu extrem de laborios.

Si totusi, acest demers ar putea fi mult mai usor de parcurs daca cei interesati ar urma pas cu pas cerintele din ghidul solicitantului.

In plus, greselile celorlalti ar putea fi invataminte pentru ei. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai frecvente erori comise in solicitarea finantarii.

Astfel, cererile scrise de mana vor fi intotdeauna respinse, intrucat, asa cum se specifica in ghid, ele trebuie sa fie scrise la calculator.

In plus, o documentatie incompleta atrage dupa sine pierderea posibilitatii de a atrage fonduri. Solicitantii trebuie sa includa in dosarul pe care il depun toate actele enumerate in „Lista de verificare a documentelor suport din formularul de cerere de finantare” din ghid.

Nu supraestimati costurile!

sansele de a primi sprijin de la UE scad si in conditiile in care costurile eligibile sunt supraestimate. De exemplu, pentru o masina estimata la un cost de 35.000 de euro, Comitetul de evaluare ar putea reduce bugetul alocat pentru acest articol bugetar, fara a reloca sumele la o alta linie bugetara.

In acest caz, apare riscul ca volumul finantarii nerambursabile sa coboare sub limita minima indicata in ghid si sa se respinga din acest motiv cererea.

De asemenea, trebuie avut in vedere ca bugetul sa se incadreze atat in limita superioara, cat si in cea inferioara a finantarilor nerambursabile si ale procentajului de cofinantare a proiectului. Si greselile de calcul al bugetului ii pot descalifica pe cei care vor fonduri de la Uniune.

Acest lucru se poate intampla atunci cand suma efectiva a liniilor bugetare defalcata este diferita de suma solicitata sau cand foaia de calcul al bugetului nu cuprinde decat valoarea finala a sumei solicitate, desi toate liniile bugetare trebuie completate si calculate. In plus, trebuie sa existe o compatibilitate intre buget si metodologie.

Unii solicitanti justifica sumele pe care le cer, dar fara sa existe o corelatie intre acestea si activitati. O alta greseala frecventa in accesarea fondurilor europene este durata incorecta a proiectului.

Activitati si solicitanti eligibili

Pentru a nu rata sansa de a accesa fondurile de la UE, cei interesati trebuie sa se asigure ca fac parte din categoria solicitantilor eligibili si ca vor desfasura activitati ce apar descrise in capitolul „Eligibilitatea proiectelor – Sectiunea Tipul activitatilor” din ghid.

De asemenea, solicitantul trebuie sa demonstreze ca proiectul lui este eligibil si in ceea ce priveste grupurile tinta. Acestea trebuie sa fie clar definite, iar terminologia folosita in intreaga cerere de finantare sa fie aceeasi.

De exemplu, nu este indicat ca termenul „cursant” sa fie inlocuit cu „student”, intrucat este posibil ca acesta din urma sa nu desemneze un grup tinta eligibil.

Conditii pentru solicitant

Sa nu fie in stare de faliment sau de lichidare, sa nu fi incheiat intelegeri cu creditorii, sa nu-si fi suspendat activitatea, iar afacerile acestora sa nu fie administrate de catre instante.

Sa nu fi fost condamnati pentru abuz in serviciu printr-o hotarare ce are autoritate de lucru judecat.

Sa-si fi indeplinit obligatiile legate de plata contributiei la asigurari sociale sau de plata impozitelor in conformitate cu prevederile legale ale tarii in care isi desfasoara activitatea sau ale tarii careia ii apartine Autoritatea Contractanta sau cu cele ale tarii in care urmeaza sa se deruleze contractul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top