
Potrivit responsabililor valceni, pentru aceasta sesiune sunt alocate toate fondurile ramase disponibile, adica de circa 770 de milioane de euro.
Ca un element de noutate, DADR completeaza ca ,in aceasta sesiune, se ofera posibilitatea implicarii ONG-urilor, unitatilor de cult, cat si a asezamintelor culturale in asigurarea bunei functionari a unor investitii in parteneriat cu autoritatile publice locale (comune).
Alocarea totala pentru Masura 322 din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR), in perioada 2007-2013, este de 1,54 miliarde de euro.
Conform datelor statistice oficiale, pe parcursul sesiunilor de depunere a proiectelor din anul 2008, la Oficiile Judetene ale APDRP au fost depuse nu mai putin de 1.370 proiecte pentru renovarea si dezvoltarea satelor, prin care s-au solicitat fonduri nerambursabile in valoare totala de 3,32 miliarde de euro, solicitarile depuse in anul 2008 depasind cu peste 500% alocarea anuala a Masurii 322, de 618,43 milioane de euro.
Dintre acestea, au fost selectate pentru finantare 272 proiecte, in valoare de 760.742.189 euro. Nu toate cererile au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si neindeplinire a criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse.
Prin cererile de finantare deja depuse se vor implementa proiecte care vor crea 461 de km de drumuri comunale, 811 de km de retele de alimentare cu apa si 1.391 km de conducte de canalizare.
Prin Masura 322 pot fi finantate proiecte integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (crese, gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu.
Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 322 variaza in functie de tipul investitiei si poate ajunge pana la 6 milioane de euro in cazul unui proiect integrat al carui beneficiar este o asociatie de dezvoltare intercomunitara realizata intre doua sau mai multe comune.
Depunerea proiectelor se va face la sediile OJPDRP, iar termenul limita de depunere pentru aceasta sesiune de cereri de proiecte este 31 iulie 2009, ora 12.00.
Conform noilor prevederi mentionate in Ghidul Solicitantului pentru „Renovarea si dezvoltarea satelor”, comunele au posibilitatea sa incheie un parteneriat de colaborare cu ONG-urile, unitatile de cult sau asezamintele culturale pentru asigurarea functionarii obiectivului investitiei in infrastructura sociala si protejarea patrimoniului cultural.
In acelasi timp, beneficiarii vor putea solicita plati in avans de maximum 50% din valoarea ajutorului public acordat pentru proiect, astfel plafonul maxim fiind crescut de la 20% la 50%.