Guvernul are 500 de miliarde pentru IMM

Mai multe credite, mai multe locuri de munca, inregistrarea firmelor in sistem electronic. Acestea sunt doar cateva propuneri pentru imbunatatirea activitatii IMM-urilor care ar trebui concretizate in cativa ani.

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu seamana nici in ce priveste activitatile, nici cifrele cu cele din statele candidate la integrare, ca sa nu mai vorbim de cele din Uniunea Europeana. De aceea, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) a elaborat o strategie pentru urmatorii patru ani, care urmareste imbunatatirea starii de fapt.

„In primul rand, se doreste crearea unui mediu de afaceri prietenos”, spune Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. Pentru moment, contextul de piata pare foarte putin prietenos pentru firmele mici din Romania.

Fondurile nerambursabile europene pentru activitati productive s-au redus, finantarea a devenit aproape sinonima cu creditele, iar acestea din urma nu sunt tocmai usor de obtinut.

„Accesul la finantare este cea mai grava problema a IMM-urilor. Incercam sa gasim solutii pentru ca bancile sa acorde credite in conditii mai avantajoase. Spre exemplu, o varianta ar fi incheierea unor acorduri intre asociatiile patronale si banci. In acest fel se asigura o garantie a solicitantilor”, explica Chirovici. Pe de alta parte, exista Fondul National de Garantare a Creditelor, care ar trebui valorificat mai mult de catre intreprinzatori.

Tot pentru a face viata intreprinzatorilor mai usoara, se intentioneaza ca intr-un an-doi firmele mici sa poata fi inregistrate electronic. „Aceasta pentru ca una dintre prioritati este facilitarea startului in afaceri”, spune Chirovici.

In documentul elaborat de Agentie se mentioneaza: „se manifesta o lipsa de materiale pentru promovarea antreprenoriatului, informatii de baza necesare pentru a creste interesul pentru antreprenoriat. Vor fi lansate publicatii pentru intreprinzatori, cum ar fi manuale, produse de informare, precum si publicatii periodice”.

De asemenea, este extrem de importanta generalizarea platii impozitelor prin mijloace electronice. Reprezentantii ANIMMC nu estimeaza cand se va finaliza aceasta etapa, deoarece procesul depinde de multe alte institutii.

Asa cum se observa din situatia pe domenii de activitate, mai mult de jumatate din IMM-uri activeaza in comert, pe cand in restul Europei ponderea principala o au serviciile. „Nu trebuie o strategie de influentare a activitatii pe domenii. Trebuie sa decida piata. Chiar daca in alte tari situatia este diferita, in Romania nu exista inca o cerere bine formata pentru servicii”, mai spune Chirovici.

Evolutia sectorului IMM din Romania depinde, mai ales pentru ultimii ani inaintea aderarii la UE, de aplicarea normelor europene in domeniu. Asadar, o prioritate importanta a „strategiei” in perioada 2004-2008 este implementarea Cartei Europene pentru Intreprinderi Mici.

De asemenea, in tot acest context, este esentiala comunicarea cu patronatele si asociatiile de afaceri. Dintre programele si masurile concrete care sunt incluse in documentul elaborat de ANIMMC, primele care vor fi lansate, la inceputul lunii martie, sunt componentele din 2004 ale programelor multianuale. Acestea pot fi consultate pe site-ul Agentiei.

Programele de finantare ale ANIMMC in 2004 insumeaza 500 de miliarde lei. Alte actiuni propuse: simplificarea sistemului de impozitare pentru microintreprinderi, prin modificarea OG nr. 24/2001.

Astfel, firmelor mentionate li se va oferi posibilitatea de a alege, in primii trei ani de existenta, intre plata impozitului pe profit si a impozitului pe cifra de afaceri.

Sursa: , Revista Capital online, 14 ianuarie 2004, autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top