Statiunile turistice Voineasa si Vidra pot fi salvate cu aproximativ 10 milioane de euro

statiuni turistice, fonduri europene, proiecte, Voineasa, Vidra

Autoritatile valcene incearca sa revigoreze turismul din zona de nord a judetului cu ajutorul unui proiect cu finantare europeana denumit “Dezvoltarea infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa”. Proiectul a fost realizat de Directia de Programe Externe din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Valcea, impreuna cu primaria Voineasa.

Pentru ca proiectul sa se poata realiza, mai multi oameni din comunele Voineasa si Vaideeni care erau proprietari de terenuri au donat gratuit pamanturile pentru realizarea a doua partii de schi.

“Pe langa partiile de schi vor fi construite instalatii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zapezii artificiale, instalatii pentru iluminatul nocturn. Va fi valorificata si apa lacului Vidra, iarna pentru patinaj si vara pentru iesiri cu vaporasele. Valoarea totala a proiectului e de aproximativ 10 milioane de euro”, a declarat Ion Calea, presedintele CJ Valcea.

Seful judetului l-a rugat pe secretarul de stat Fifor sa intervina pe langa Ministerul Turismului pentru a obtine finantarea proiectului mai repede, ca sa nu se mai astepte dupa banii europeni.

“Suntem in faza avansata cu proiectul si am dori ca sursa de finantare sa fie din fondurile Ministerului Turismului. Avem lacul Vidra care poate fi valorificat atat, iarna cat si vara, si investitia va fi recuperata. Noi putem demara lucrarea in 2010 daca avem bani si in aproape doi ani, totul ar fi gata”, a explicat Calea.

Presedintele CJ a mai sustinut ca fondurile europene care vin mai tarziu pentru proiect vor fi utilizate pentru alte lucrari. Mihai Viorel Fifor a promis ca, in urmatoarele doua saptamani, in zona va ajunge si ministrul turismului, Elena Udrea ca sa vada exact despre ce e vorba.

Drumul national care trece prin zona e plin de gropi si pe o portiune neasfaltat

Turismul in zona a ajuns in paragina si datorita drumului national, DN7A, care intre Vidra si Obarsia Lotrului este neasfaltat, iar pe o portiune este plin de gropi. DN7A face legatura intre Valcea si Petrosani. “Eu cred ca drumul va fi adus la standardele europene. Toti doresc ca acest drum sa arate bine si o sa am o intalnire cu reprezentantii Regionalei de Drumuri Craiova. Odata ce el va fi gata va aduce un plus de valoare acestei zone”, a explicat Fifor.

O alta problema in zona o reprezinta defrisarile masive. Prefectul Remus Grigorescu a primit dispozitie de la Fifor sa formeze un grup de lucru cu politia si jandarmii care sa ia masuri pentru a mai reduce acest fenomen.

Mihai Viorel Fifor, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a vizitat judetul, joi si vineri, fiind preocupat, cel mai mult de relansarea turismului valcean.

“Obarsia Lotrului este un loc din care o sa porneasca un proiect ambitios de dezvoltare a turismului realizat de autoritatile locale si judetene. Din pacate, statiunile Voineasa si Vidra sunt in ultimii ani intr-un con de umbra. Acum se incearca redarea lor in circuitul turistic. Pentru acest judet viitorul dezvoltarii economice tine de dezvoltarea turistica. Valcea are toate genurile de turism de la cel monahal pana la cel balnear. Daca proiectul acesta reuseste o sa avem si turism de iarna cu partii de schi”, a declarat Fifor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.