Pensiune pe malul lacului cu bani de la UE

pensiune, fonduri europene, cofinantare, proiect, achizitii

Compania Galan Anymit Turism din localitatea Cincis, judetul Hunedoara, a obtinut o finantare nerambursabila de 200.000 de euro pentru infiintarea unei pensiuni in mediul rural.

Proiectul, a carui valoare se ridica la 1,4 milioane de lei, este finantat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala prin Programul National de Dezvoltare Rurala, masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”.

Firma este una dintre cele cinci societati hunedorene care au depus anul trecut cereri si au fost selectate pentru finantare de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Investitorii hunedoreni intentioneaza sa ridice, pe malul lacului Cincis, o pensiune cu sase camere duble, iar la parter ar urma sa fie amenajat un restaurant. Potrivit acestora, termenul-limita pentru finalizarea lucrarilor este de doi ani.

Cofinantarea, greu de asigurat

In acest moment, beneficiarii au semnat contractul, dar sustin ca nu au inceput lucrarile pentru ca nu reusesc sa obtina de la nicio banca un credit prin care sa asigure cofinantarea proiectului, echivalenta cu 50% din costurile eligibile.

„Totalul investitiei se ridica la 1,4 milioane de lei, insa nici in Hunedoara si nici in Deva nu am gasit nicio banca dispusa sa ne dea banii. Fie unele dintre banci habar nu au despre ce este vorba cu aceste proiecte, fie mi se cere sa garantez suma pe care ar urma sa o primesc printr-o alta firma, la care sa am un profit cel putin egal cu valoarea solicitata”, spune Razvan Galan, reprezentantul companiei.

Acesta se astepta ca bancile sa permita accesarea mai facila de fonduri, pentru a putea demara lucrarile, avand in vedere termenele prevazute in proiect, precum si potentialul turistic foarte mareal zonei.

„Am semnat contractul acum patru luni si incerc sa obtin cota mea din finantare, pentru ca altfel ma prinde iarna cu lucrarile neincepute”, a mai spus Galan.

Inca o luna de ragaz

Marcel Socol, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Hunedoara, spune ca beneficiarii fondurilor sunt, deocamdata, in grafic.

„Societatea GalanAnymit Turism va beneficia de aproximativ 820.000 de lei. In momentul depunerii proiectului, reprezentantii firmei au anexat cererii o declaratie prin care certificau ca pot asigura cofinantarea investitiei. Mai au timp, pana la 9 septembrie, sa obtina banii si sa finalizeze achizitiile”, a mai spus Socol.

Acesta a mentionat ca, anul trecut, investitorii hunedoreni care au depus cereri de finantare au obtinut aproape 3,59 milioane de lei nerambursabili.

La ce usi batem?

1. Firma de proiectare (arhitectul).
2. Primaria de care apartine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.
3. Proiectantul intocmeste dosarele de avize si ia aprobare de la fiecare autoritate in parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apa, gaze, Ministerul Turismului).
4. Firma de consultanta, ce intocmeste cererea de finantare, bugetul indicativ si leaga dosarul in forma solicitata, depune documentatia pentru conformitate la Autoritatea de Management.
5. Directia Judeteana Agricola care aproba dosarul.
6. Agentia de Plati, pentru verificarea proiectului.
7. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (nu se adreseaza direct beneficiarul, dosarul este trimisde APIA).
8. Banca, ce ofera creditul de cofinantare a proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top