Avertisment pentru “primarii smecheri”

fonduri europene, proiecte, primari, Comisia Europeana, avans

Nicolae Tucunel s-a aratat dezamagit de faptul ca majoritatea edililor din judet nu vor sau nu sunt capabili sa intocmeasca proiecte prin care sa obtina fonduri europene, limitandu-se sa ceara ajutor de la Consiliul Judetean sau Guvern.

“Ei trebuie sa se zbata sa aduca afaceri in comunele si orasele lor, iar acest lucru nu il pot face decat acordand facilitati firmelor. Din pacate, multi dintre ei nu sunt interesati nici macar de dezvoltarea retelelor de utilitati cu bani europeni. Dar acum se va face selectia, iar acestia se vor pierde”, a avertizat Nicolae Tucunel.

El crede ca in Romania trebuie depasita etapa in care afacerile facute cu statul sa fie cele mai sigure si profitabile, deoarece actuala situatie economica a demonstrat ca asemenea mecanisme nu pot fi perpetuate.

“Administratiile locale trebuie sa se concentreze pe intocmirea si implementarea de proiecte, altfel vor ramane fara nici un ban”, a precizat presedintele CCI Brasov.

Miliarde de euro nefolosite

Declaratiile lui Nicolae Tucunel survin in contextul in care, zilele trecute, Comisia Europeana a facut publice niste cifre absolut ingrijoratoare. Astfel, potrivit documentelor oficiale, Romania a platit contributii de peste trei miliarde de euro in cei aproape trei ani de cand este memebru al Uniunii Europene si a primit doar 1,8 miliarde de euro.

Acesti bani reprezinta avansul primit de tara noastra pentru diverse proiecte, insa, mai grav, doar o mica parte a sumei a fost pana acum cheltuita. De asemenea, Bruxelles-ul a avertizat Romania ca, din cauza birocratiei si a intarzierii demararii proiectelor, si solicitarile de plati intermediare sunt foarte mici.

De mentionat ca tara noastra si-a asumat ca, in perioada 2007-2013, sa contribuie la bugetul UE cu 10,2 miliarde de euro, avand insa posibilitatea de a accesa fonduri structurale in valoare de aproape 20 de miliarde de euro.

Pana acum, insa, Comisia Europeana a aprobat Romaniei, de exemplu in domeniul protectiei mediului, doar 11 proiecte, in valoare totala de aproximativ un miliard de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.