Tinerii intreprinzatori, ajutati sa depaseasca criza

tineri intreprinzatori, criza

Persepectiva propusa este cat se poate de atractiva pentru ca preia cea mai mare parte a riscurilor deschiderii unei afaceri si finanteaza ideile potentiale de succes, dar in egala masura si protectiva pentru ca nu permite irosirea resurselor puse la indemana beneficiarului de catre stat.

Anual statul va aloca sume pentru minimum 1100 de IMM-uri, din bugetul alocat Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM), iar anului 2011 i-au fost alocate pana acum 21 milioane lei in bugetul AIPPIMM.

Beneficiarii acestui proiect, vor beneficia de o serie de facilitati fiscale cum ar fi:
– acordarea de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro. De fondurile nerambursabile poate beneficia atat tanarul care obtine credit, cat si tanarul care cofinanteaza planul de afaceri din surse proprii.
– pentru obtinerea de credite bancare se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.
– CAS-urile datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.
– Intreprinzatorii debutanti sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului, cu ocazia constituirii microintreprinderii.
– consiliere, instruire si sprijin pe totparcursul derularii proiectului.

Obligatiile pe care trebuie sa le indeplinesca tinerii care sunt interesati de acest proiect:
– Sa fie tanar debutant in afaceri, adica pana la 35 de ani.
– Sa nu mai fi detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma. Sa aiba o idee si un plan bun de afaceri, prin care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia on-line
– Microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati.
– Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarele activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
– Tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare.
– Sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.
– Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceripentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 euro.
– Nu se pierd facilitatile acordate daca microintreprinderea se vinde, se reorganizeaza sau daca sunt cesionate parti sociale unui alt tanar debutant, pe parcursul celor 3 ani cat are calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Se pierd si se recupereaza integral facilitatile daca microintreprinderea se vinde sau se cesioneaza parti sociale catre allte persoane decat tineri debutanti sau daca facilitatile sunt obtinute prin fraude.

Conform legislatiei propuse evaluarea proiectului va fi de fapt o autoevaluare. O aplicatie software instalata pe site-ul agentiei pentru IMM-uri va permite fiecarui tanar sa isi afle singur punctajul obtinut pentru afacerea sa. Vor avea prioritate planurile de afaceri care isi propun investitii cat mai mari in productie sau servicii. De asemenea, vor fi avantajati cei care vor crea mai multe locuri de munca, vor investi in mediul rural si vor pune in practica o afacere cu potential creativ sau inovativ. (ec. Mirabela Miron, Miron Cont Audit )

Sursa: Ziarul de Iasi

One thought on “Tinerii intreprinzatori, ajutati sa depaseasca criza”

  1. buna ziua ma numesc karabulut yildiz am 34 de ani am deschis un bar mic intreprindere individuala karabulut yildiz si am nevoie de un sprijin de la stat.va rog ajutatima.0765514020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.