Banii pentru paduri, promisi in septembrie

Finantare, impadurirea terenurilor, fonduri europene, PNDR, ghid

Pana in 2013 ar trebui ca fermierii sa impadureasca 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri structurale in valoare de 223 de milioane de euro, potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Orice fermier care detine un teren agricol de cel putin 0,5 hectare va fi eligibil pentru depunerea dosarelor.

Prioritate in accesarea banilor europeni insa vor avea proprietarii care vor alege sa impadureasca suprafetele cele mai mari de teren si cele mai apropiate de trupurile existente de paduri, pentru a putea fi asigurata mai usor paza lor, potrivit subsecretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Gica Duta.

“Prin aceasta masura vrem sa acoperim toate judetele tarii. Anul acesta, media de impaduriri ar fi de circa 250 de hectare pe judet, Oltul, Doljul, Constanta, toata partea de sud avand prioritate”, spune Duta.

Tergiversari de la luna la luna

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i puteau accesa pana acum pentru ca, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, masura privind prima impadurire a terenurilor agricole nu a fost inca lansata. Aceasta prevede, pentru anul in curs, alocarea a 22,9 milioane de euro.

Duta declara in aprilie ca ghidul de finantare va fi gata pana la mijlocul anului. In luna iunie insa, acesta anunta amanarea finalizarii documentului pana in august.

“Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de masura aceasta, dar speram ca pana la sfarsitul lunii august sa terminam ghidul de finantare”, declara luna trecuta subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Se pare ca nici in august cele trei agentii implicate in redactarea ghidului nu au fost in stare sa-l finalizeze.

“Lumea este inca neincrezatoare”

“Marti, s-au stabilit doua termene. Joi se finalizeaza actul aditional intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si Directiile Generale de Regim Silvic si Cinegetic prin care se stabilesc sarcinile pe care si le vor asuma cele trei institutii, astfel incat ghidul de finantare al solicitantului sa apara la data de 8 septembrie”, a spus subsecretarul de stat.

Cea mai mare problema in aplicarea programului de impadurire a terenurilor agricole o constituie, potrivit lui Duta, identificarea suprafetelor eligibile. El afirma inca din luna iunie ca “lumea este neincrezatoare in aceasta masura de impadurire”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.