Localitatile de frontiera isi rotunjesc veniturile in 2009 cu 35 mil. euro

Finantare UE, cooperare trasfrontaliera, dezvoltarea localitatilor

Uniunea Europeana finanteaza in 2009 dezvoltarea localitatilor din zona frontierei Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina. Fondurile vin prin intermediul “Programului Operational Comun de Cooperare Transfron­ta­liera Romania – Moldova – Ucraina 2007- 2013”.

Fondurile, in valoare de 35 de milioane de euro, au ca destinatie proiecte de dezvoltare a economiei locale, rezolvarea problemelor de mediu si intarirea pregatirii pentru situatii de urgenta. Pana in 2013, prin intermediul acestui program, cele trei tari vecine au posibilitatea sa acceseze din aceasta sursa peste 137 de milioane de euro, din care 127 de milioane de euro vin prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI), iar restul este contributia statelor partenere.

Orasele de la frontiera de est a Uniunii Europene au ocazia de a atrage resurse financiare europene destinate dezvoltarii. Numai in acest an, pentru finantarea proiectelor de dezvoltare a localitatilor din zona aflata la granita cu Republica Moldova si Ucraina sunt disponibile fonduri in valoare totala de aproximativ 35 de milioane de euro. Banii pot fi accesati de catre institutiile publice si nonguvernamentale romanesti din aceasta zona, in colaborare cu reprezentantii raioanelor din cele doua tari vecine ale Romaniei.

“Acest program aprobat de catre Comisia Europeana se afla la primul apel de proiecte. Scopul programului este de a imbunatati situatia economica, sociala si cea a mediului inconjurator din aria specificata, in contextul unor granite sigure, prin intensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a granitei. Finantarea cooperarii transfrontaliere intre Romania si Republica Moldova a evoluat, programul acoperind trei state. Pana in prezent am colaborat numai cu Republica Moldova in privinta fondurilor Phare CBC, dar acum s-a trecut la fonduri ENPI – Instrumentul European de Parteneriat si Vecinatate”, a declarat Ion Apostu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera (BRCT) Iasi.

Mai multe detalii: www.financiarul.com

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.