Iesenii vor fi arsi serios la buzunare din cauza unor functionari indolenti din birourile a doua ministere de la Bucuresti.
Firma care lucreaza la reabilitarea Manastirii Golia pe fonduri UE cere de la Consiliul Judetean un supliment exorbitant, de doua milioane de euro, pentru a continua lucrarile.
Aceasta pentru ca Ministerul Culturii a solicitat, abia acum, consolidarea cu tiranti a zidurilor bisericii. Asta dupa ce proiectul CJ fusese aprobat deja spre finantare, iar lucrarile au demarat de multa vreme.
Pretentia de la Bucuresti vine dupa ce legislatia cu privire la riscurile seismice s-a modificat. Culmea: proiectul initial al CJ includea si montarea tirantilor, dar la Ministerul Dezvoltarii acest lucru a fost eliminat, pentru a scadea costurile.
Cine se face vinovat de aceste neconcordante costisitoare pe care, se pare, tot iesenii le vor suporta indirect?
O gaura de doua milioane de euro se casca in bugetul Consiliului Judetean. Sefii de aici analizeaza posibilitatea modificarii costurilor de reabilitare a Manastirii Golia.
Valoarea proiectului ar putea creste astfel cu o suma exorbitanta: 2 milioane de euro.
Adica, in procente, nu mai putin de 40% din suma aprobata initial, ducand astfel costurile de la 5, din care 90% fonduri nerambursabile de la UE, la peste 7 milioane de euro.
Costurile suplimentare reies dintr-o lucrare neprevazuta in lista de cantitati licitata de constructor, dar care apare pe schitele proiectului.
In schite e una, in cantitatile de lucrari, alta
Cauza depasirii bugetului la renovarea Manastirii o reprezinta un aviz dat in 2005 de Ministerul Culturii, imediat dupa depunerea proiectului.
Potrivit reprezentantilor CJ, Ministerul a impus obligativitatea unor lucrari suplimentare, fara insa a aloca si fondurile necesare.
„S-au modificat normele metodologice si au fost actualizate masurile de risc seismic. Avizul a venit de la Ministerul Culturii dupa ce proiectul a fost acceptat spre finantare. Ni s-a impus instalarea unor tiranti verticali si orizontali in ziduri, pentru a intari rezistenta”, a declarat Georgiana Niculescu, managerul proiectului de reabilitare.
In proiect, stanga nu stie practic ce face dreapta. Astfel, pentru a complica si mai mult lucrurile, proiectul initial de reabilitare a continut montarea tirantilor, insa Ministerul Dezvoltarii a eliminat-o pentru ca valoarea lucrarilor sa nu devina prea mare.
Niculescu sustine ca, pe lista de cantitati licitata in cadrul proiectului, se regasesc doar 124 de metri liniari de tiranti, in timp ce avizul venit de la Ministerul Culturii prevede montarea a 900 de metri liniari, atat vertical, cit si orizontal.
„Ministerul Dezvoltarii a angajat un consultant care sa revizuiasca proiectul pentru licitatie, astfel incat sa se incadreze in valoarea estimata. Din acest motiv au aparut cantitati ciopirtite, care nu mai apar in caietul de sarcini. Ministerul Culturii s-a spalat pe maini cand ne-a cerut sa facem foraje pentu tiranti si nu a dat bani”, a explicat reprezentanta CJ.
Se cauta bani prin jonglerii
Practic, CJ duce un razboi cu constructorul, care solicita doua milioane de euro pentru executarea forajelor si instalarea tirantilor, montarea acestora aparand pe schite, dar nu si in cantitatile aprobate. Chiar si asa, managerul de proiect sustine ca estimarea consultantului „Inocsa Inginieria” este supradimensionata, necesara fiind doar suma de 750.000 de euro, care ar putea fi acoperita cu o jonglerie.
„Costurile reale pentru foraje si tiranti ar fi de 750.000 de euro, in conditiile in care am reusit pina acum sa facem o economie de 100.000 de euro. Acoperirea diferentei s-ar putea face daca renuntam la calitatea finisarii la exterior. Ar mai trebui insa bani si pentru fixarea frescei, care ar fi afectata de foraje”, a precizat Niculescu.
Conducerea CJ a refuzat ferm suplimentarea cheltuielilor ceruta de executantul lucrarii, firma Constructii Unu din Iasi.
„Problema este ca proiectul a fost aprobat fara foraje. Daca se fac, zboara pictura de pe pereti. CJ nu este dispus sa plateasca diferente. Asta este o gaselnita a lui Marian Alexandru (n.r., patronul SC Constructii Unu)”, a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ.
Pentru a duce reabilitarea pina la capat, reprezentantii CJ se gandesc la un nou proiect cu finantare europeana. „Vrem sa depunem un alt proiect pentru restaurarea picturii, unde ar putea fi inclusa si montarea tirantilor”, a precizat Niculescu.
Pentru a pune in ordine haosul din proiect, reprezentantii CJ au cerut lamuriri de la Ministerul Culturii, clarificarile fiind asteptate in cursul acestei saptamini. Nimeni nu este insa prea optimist.
„Asteptam sa intram la ministrul Culturii pentru a-i explica situatia pe care o creeaza acest aviz care ne obliga sa executam lucrari suplimentare”, a spus managerul de proiect. Marian Alexandru, patronul SC Constructii Unu, a refuzat sa faca vreo declaratie. Acesta a inchis telefonul imediat ce reporterul „Ziarului de Iasi” s-a prezentat.