Fii fermier pentru 25.000 de euro!

Masura 112, fermieri, fonduri europene, proiecte, productie

Valoarea ajutorului financiar difera in functie de planul de afaceri si de suprafata agricola. Un fermier poate sa obtina o suma cuprinsa intre 10.000 si 25.000 de euro. Solicitantii trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola si sa fie conducatori ai acesteia.

Pot beneficia de finantare si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale, dar si societatile cu raspundere limitata. Banii de la UE vin in doua transe. Astfel, 60% din bani se primesc la aprobarea cererii de finantare, iar 40% la finalizarea actiunilor cuprinse in planul de afaceri, dupa verificarea acestora. Fondurile disponibile in cadrul sesiunii de cereri de proiecte pentru Masura 112 sunt de 55 de milioane de euro.

Cursurile de specializare, o obligatie

Viitorul fermieri trebuie sa aiba mai putin de 40 de ani. in primii trei ani de la primirea sprijinului, beneficiarul trebuie sa urmeze cursuri in cel putin unul dintre domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului sau agricultura ecologica.

Cei interesati au mai multe sanse daca sunt membri ai unui grup de producatori ai unei asociatii profesionale cu profil agricol, ai unei cooperative agricole sau ai unei organizatii de imbunatatiri funciare (de exemplu, organizatiile de udatori).

Pasii de urmat

1. Primul pas pe care trebuie sa?l faca fermierul este sa achizitioneze terenul. Solicitantii pot sa obtina mai multe puncte daca exploatatia se afla in proprietate, si nu in arenda.

2. Fermele mici sunt avantajate. Pentru a verifica daca ferma lor este eligibila, solicitantii se pot adresa Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

3. Urmatorul pas este intocmirea unui plan de afaceri, pentru ca solicitantii trebuie sa demonstreze ca afacerea lor are sanse reale sa se dezvolte in timp.

In sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 112 din perioada 3 decembrie 2008 – 27 martie 2009, Ministerul Agriculturii a primit 432 de dosare. Fondurile disponibile au totalizat 8,7 milioane de euro.

Scadere de 30% a productiei de cereale in 2009

Productia de cereale, cu exceptia porumbului, ar putea scadea in 2009 cu pana la o treime comparativ cu anul precedent, se arata in Raportul privind Agricultura, publicat ieri de Banca Comerciala Romana (BCR). Printre motivele ce au determinat scaderea dramatica a productiei de cereale se numara diminuarea cu 32% a recoltei de grau. Productia de grau are o pondere de peste 60% in totalul productiei de cereale recoltate.

Raportul arata ca au existat cazuri in care investitorii straini au venit in Romania doar pentru a cumpara teren arabil, la un pret de trei pana la sapte ori mai mic decat in statele occidentale, pentru ca apoi sa il revanda la preturi mai mari. Suprafata cultivata a scazut cu aproximativ 10% in perioada 2003-2008.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.