Din 2005, firmele isi vor alege modul de impozitare a profitului

Firmele vor avea posibilitatea sa opteze, de la 1 ianuarie 2005, pentru neimpozitarea profitului reinvestit sau pentru utilizarea actualei facilitati, care permite amortizarea accelerata a sumelor investite, a anuntat, ieri, premierul Adrian Nastase. El a afirmat, la sfirsitul intilnirii de la Palatul Victoria cu presedintele Partidului Umanist Roman, Dan Voiculescu, ca Executivul va modifica Codul Fiscal prin introducerea acestui sistem, care permite intreprinzatorilor sa opteze pentru una dintre cele doua variante, ca un semnal de flexibilitate a politicii fiscale.

Premierul a amintit ca, in perioada 1992-1996, au fost aprobate o serie de acte normative care au permis reducerea cu 50% a impozitului pentru profitului utilizat in procesul de modernizare a tehnologiilor de fabricatie. In perioada ianuarie 2001-2002, nu a mai fost impozitat profitul pe care l-au obtinut intreprinderile mici si mijlocii, si care a fost investit in active amortizabile. Celelalte persoane juridice, altele decit IMM-urile, au beneficiat in continuare de reducerea cu 50% a impozitului pentru profitul reinvestit.

Sistemul amortizarii accelerate permite firmelor sa deduca din profit 50% din valoarea investitiilor, in primul an de punere in functiune, indiferent daca societatile inregistreaza profit sau pierderi. Prin aplicarea de la 1 ianuarie 2005 a noului sistem, Executivul doreste sa evalueze care dintre cele doua formule va fi utilizata preponderent de catre intreprinzatori.

Sursa: Ziarul de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.