„Deschide Portile Bihorului”, proiect al Consiliului Judetean, cu fonduri europene

CJ Bihor,

Proiectul s-a nascut din dorinta CJ Bihor de a construi o politica de dezvoltare locala bazata pe patrimoniul natural si cultural, specifice fiecarei zone a judetului.

„Deschide Portile Bihorului” se refera la cele cinci „porti” importante prin care se face accesul in Bihor, tot atatea etape ale proiectului: poarta de nord dinspre Satu Mare, poarta de est dinspre Cluj, poarta de sud-est dinspre Deva, poarta de sud-vest dinspre Arad si poarta de vest dinspre Comunitatea Europeana. Toate aceste cai de acces deschid drumul catre zone cu potential turistic extraordinar: Oradea, Baile Felix si 1 Mai, Tara Beiusului, Valea Crisului Repede, Campia Crisurilor si Ierului sau Muntii Apuseni.

Prima etapa a proiectului o reprezinta „deschiderea” zonei de sud-est a judetului, bogata in pesteri extraordinar de frumoase, care se invecineaza cu judetele Arad si Alba si care ar putea profita de pe urma invecinarii cu doua statiuni deja consacrate: Arieseni, din judetul Alba si Moneasa, din judetul Arad.

Partea de sud-est a judetului Bihor este inzestrata cu atractii turistice de exceptie, cum sunt Platoul carstic Vascau-Calugari, Pestera Campeneasca si Izbucul Calugari, Valea Superioara a Ariesului, Pestera Portile Bihorului, Varful Bihor (1849 m) cu Valea cascadelor, Groapa Ruginoasa, Partia de schi de la Vartop, Valea si Canionul Sighistelului, Pesterile Magura, Coliboaia, Corbasca si pesterile de la Fanate.

Vicepresedintele CJ Bihor, Dumitru Voloseniuc, sustine ca institutia va face demersurile necesare pentru atragerea de fonduri europene pentru amenajarea catorva pesteri importante din zona Valea Sighistelului – Fanate – Portile Bihorului – Cascadele de sub Varful Bihorul si Platoul Vascau.

De asemenea, se doreste amenajarea cailor de acces la obiectivele greu accesibile din zona cheilor si a cascadelor, precum si amenajarea unor zone de campare cu dotarile necesare, care sa protejeze in acelasi timp natura, dar si sa asigure un confort adecvat turistilor.

La toate acestea se adauga traditiile gospodaresti legate de gatit, lucratul pamantului, mestesugurile de olarit, prelucratul lemnului, a pietrei si a fierului, precum si un folclor original si bine conservat.

Consiliul Judetean Bihor isi propune astfel sa sprijine dezvoltarea turistica a zonei si sa atraga cat mai multi turisti in aceste locuri.

„Odata cu inceperea mandatului meu la Consiliul Judetean, am pus intre prioritatile institutiei dezvoltarea serviciilor si infrastructurii turistice din Bihor. Exploatarea potentialului imens de care dispune acest judet este o obligatie pentru noi si in acest scop vom derula in continuare proiecte si activitati care vor promova turismul si, in acelasi timp, vor atrage atentia asupra necesitatii de protejare a patrimoniului natural al Bihorului” – spune Dumitru Voloseniuc.

In acest demers, Consiliul Judetean se bazeaza pe parteneriatul cu comunele din zona, cu Parcul Natural Apuseni, cu Federatia Romana de Speologie si cu parteneri din strainatate.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top